Министар рударства и енергетике Србије

Ђедовић Хандановић: Снабдијевање струјом стабилно, али ситуацију треба надгледати

  • Извор: РТС
  • 22.06.2024. 10:17

Министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да је данас снабдијевање струјом у Србији, али и у региону стабилно и без проблема, али је апеловала на запослене у електроенергетском сектору да буду у предострожности и надгледају ситуацију.

Она је за РТС рекла поводом јучерашњег колапса енергетског система у региону да та ситуација није једноставна и да је то један од највећих прекида у посљедњих 20 година послије онога који се десио у Италији, а који је захватио дио Швајцарске у европском преносном систему, јер су сви системи у региону повезани.

Ђедовић Хандановић је додала и да су сви у електроенергетском систему били у приправности откако је у сриједу у регион дошао афрички топлотни талас.

Покреће се детаљна истрага регионалне хаварије електроенергетског система

Покреће се детаљна истрага регионалне хаварије електроенергетског система

- Сви су били под алармом што се и показало јуче на дјелу, јер смо успјели да одржимо систем стабилан. Код нас ниједног момента није било прекида и ЕПС је обезбедио довољне количине електричне енергије - рекла је она и подсјетила да се у електроенергетски систем наше земље улагало од 2015, као и да је доста инвестиција завршено, а доста њих је и у фази завршетка.

Она је навела да ће Србија ове године имати и нова постројења на мрежи, али и додатна у првој половини наредне године.

- Преносни систем смо јачали у претходним годинама што се видјело, али ми смо сви увезани и битно је да јачамо наше интерконекције, а имамо их осам - рекла је Ђедовић Хандановић.

Према њеним ријечима, захваљујући повезаности са нашим системом, сјевер Црне Горе је јуче остао у раду, као и ТЕ Пљевља, али и су и интерконекције са Босном и Херцеговином и са Хрватском потпуно биле у функцији.

- С обзиром на то да су термоблокови у Босни и Херцеговини испали, ми смо обезбиједили додатна напајања колегама у региону и ја сам заиста поносна на то - нагласила је Ђедовић Хандановић.

Она је навела и да је Србија показала да може брзо да реагује када се десе овакве ситуације, што је како је додала показала и у претходним приликама када су били кварови на мањем нивоу, а као примјер навела Шид гдје је један квар саниран веома брзо, за један дан, када је неколико стубова остало оштећено или су се потпуно поломили.

- Електромреже Србије (ЕМС) има 15 хаваријских стубова, што се показало одлично. Радиће на томе и да набаве додатне стубове, значи да можемо да реагујемо брзо, да можемо да отклонимо кварове када се десе и гдје се десе - рекла је Ђедовић Хандановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина