Од 10 до 12 часова

На УКЦ-у Српске бесплатно мјерење шећера у крви

  • Извор: АТВ
  • 14.11.2023. 07:12

Поводом Међународном дана борбе против дијабетеса данас ће у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци од 10 до 12 часова љекари заинтересованим грађанима бесплатно мјерити ниво шећера и крвни притисак.

Ово је сам један од садржаја којим ће додатно бити указано на значај правовремених прегледа и здравог начина живота.

"И ове године као и претходних, традционално обиљежавамо Међународни дан борбе против дијабетеса. Ми бисмо вољели да што више особа дође и тестира се, то и јесте циљ скрининга. Превентивни прегледи откривају болест, дакле, благовремено. Што нам даје могућност за брже давање терапије", истиче Тамара Дојчиновић, специјалиста ендокринологије на УКЦ-у Републике Српске.

"Пожељно је да дођу особе које су у ризику, али и сви који се нађу у Клиничком центру. Ово су превентивни прегледи. Због недостатка адекватне базе, немамо тачан податак обољелих. То је око осам до десет одсто грађана", каже Александра Марковић, предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске.

Мокрење, слабост, малаксалост, нагло мршављење, неки су од симптома дијабетеса, кажу стручњаци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.