Под одређеним условима

Да ли је мед добар за обољеле од дијабетеса тип 2?

  • Извор: Б92
  • 07.05.2025. 10:15

Код особа које имају дијабетес типа 2, конзумирање меда може да повиси ниво шећера у крви.

Међутим, у поређењу са бијелим шећером, мед има здравствене користи - противупална и антиоксидативна својства која могу да смање компликације дијабетеса. 

То значи да је мед безбједан за особе са дијабетесом тип 2, али само под одређеним условима.

Особе које живе са дијабетесом тип 2 морају да прате и контролишу унос угљених хидрата и шећера. Сви заслађивачи могу да изазову скокове нивоа шећера у крви. Али, ако је ниво шећера у крви добро контролисан, онда и не морају потпуно да се избјегавају слаткиши.

Шта је мед?

Мед потиче од нектара унутар цвјетова, који пчеле сакупљају и чувају у својим стомацима док се не врате у кошницу.

Нектар се састоји од сахарозе (шећера), воде и других супстанци. 80 одсто су угљени хидрати, а 20 одсто вода. Пчеле праве мед тако што нектар уносе и враћају га у стомак више пута. Овај процес уклања воду.

Након тога, пчеле чувају мед у саћима и користе га као извор енергије током зиме када је храна теже доступна. Иако је природни заслађивач, мед је нешто слађи од обичног шећера.

Једна кашика сировог меда садржи око 61 калорију и 16,5 грама угљених хидрата.

Мед такође садржи многе витамине и минерале, укључујући:

- жељезо

- витамин Ц

- фолну киселину

- магнезијум

- калијум

- калцијум

Такође је и антиоксиданс, што значи да спречава и успорава оштећење ћелија.

Може ли мед да се користи умјесто шећера?

Обично, мед може да се користи умјесто шећера у многим рецептима. Међутим, будући да је мед слађи од шећера, није то замјена у пропорцији 1:1. Приликом печења, људи често замијене од 1/2 шоље до 2/3 шоље меда за 1 шољу шећера.

Међутим, особе са дијабетесом типа 2 треба да користе заслађиваче попут меда и шећера ријетко. Обоје могу да допринесу скоковима нивоа шећера у крви, што може да узрокује бржи напредак дијабетеса типа 2.

Мед може да буде сиров или прерађен

Сирови мед, такође познат као нефилтрирани мед, вади се из кошнице и затим се филтрира како би се уклониле нечистоће. С друге стране, прерађени мед пролази кроз процес филтрације. Такође се пастеризује (излаже високим температурама) како би се уништили квасци и продужио његов рок трајања. Прерађени мед је глаткији, али процес филтрације и пастеризације уклања неке од његових нутријената и антиоксиданата.

Постоји око 300 различитих врста меда, свака одређена извором нектара или тиме што пчеле једу. На примјер, мед од боровнице се добија из цвјетова боровнице, док мед од авокада потиче од цвјетова авокада. Извор нектара утиче на укус меда и његову боју.

Како мед утиче на ниво шећера у крви?

Пошто је мед природни шећер и угљени хидрат, природно је да повиси ниво шећера у крви. Као и сваки заслађивач, мед је најбоље да се конзумира у умјереним количинама.

Ризици од конзумирања меда

Постоје потенцијални ризици од конзумирања меда, посебно ако особа има дијабетес.

То су:

Скокови нивоа шећера у крви - пошто мед може да утиче на ниво шећера у крви, лекари могу да препоруче да се избјегава, као и други заслађивачи, док дијабетес не буде добро контролисан.

Неке врсте садрже додати шећер - ако се купује прерађени мед у продавници, он може да садржи и шећер или сируп. Додати заслађивачи могу другачије да утичу на ниво шећера у крви.

Инфекције - особе које су трудне или имају ослабљен имунолошки систем не би требало да конзумирају сиров мед, јер није пастеризован. Конзумирање сировог, непрерађеног меда са ослабљеним имунолошким системом може да изазове опасне инфекције.

Треба да се има на уму да је мед слађи од шећера.

Мед треба да се конзумира умјерено. Предлаже се савјетовање са здравственим стручњаком прије него што се користи као додатни заслађивач.

Ако се дијабетес добро контролише и особа жели да дода мед у исхрану, треба да се размисли о избору чистог, органског или сировог природног меда, ако наравно, није трудна или нема ослабљен имунолошки систем. Ове врсте могу да буду сигурније за особе са дијабетесом јер природни мед не садржи додате шећере.

Зашто је мед добар за обољеле од дијабетеса?

Постоје потенцијалне користи од конзумирања меда или замјене шећера медом код особа са дијабетесом:

Антиоксиданси - исхрана богата антиоксидансима може да помогне у заштити или успоравању оштећења ћелија. Међутим, љекари и нутриционисти обично препоручују да се антиоксиданси уносе из других извора са мање шећера и више нутријената, као што су воће и поврће. Истраживачи су већину користи антиоксиданса меда проучавали кроз истраживања везана за лијечење рана.

Противупална својства - противупална својства меда могу потенцијално да смање компликације дијабетеса. Упала може да доведе до инсулинске резистенције, што се дешава када тело не реагује правилно на инсулин. Међутим, ове користи можда имају већу вриједност у лијечењу рана.

Здравље цријевне микробиоте - олигосахариди у меду могу да имају користи за цревну микробиоту, преноси б92.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: