СПЦ

Михољске задушнице: Помолите се за оне којих нема и понесите ово у цркву

  • Извор: Телеграф
  • 04.10.2024. 15:07

Сви православни вјерници, као и Српска православна црква сутра ће обиљежити Михољске задушнице, у народу познате и као јесење.

Сутра се присјећамо оних који су нас напустили, обилазимо њихове гробове и палимо свијеће за њихов спокој, а уколико је неко ваш далеко сахрањен, требало би да у цркви запалите свијећу у њихов помен и помолите се за милост и опроштај гријехова.

Михољске задушнице су увијек седам дана прије празника Михољдана, а осим њих, постоје и Духовске или љетње; прољећне су у недјељи прије почетка Великог поста и Митровске или зимске задушнице.

Црне бројке расту: У Јабланици до сада страдало 16 особа

Црне бројке расту: У Јабланици до сада страдало 16 особа

На Задушнице се у црквама служи Света литургија и парастос на ком свештеник вином прелива жито, а након одржане службе иде се до гробова покојника.

По обичају, они који желе да присуствују литургији и читању молитве у цркви, потребно је да понесу мало куваног жита, црно вино и свијећу за жито. Касније се пале свијеће за опрост гријехова и помен преминулих, а пожељно је да код себе имате исписано на папирићу списак имена преминулих рођака или пријатеља за које се молите.

Влада ФБиХ прогласила стање природне несреће на подручју цијелог ентитета

Влада ФБиХ прогласила стање природне несреће на подручју цијелог ентитета

На овај дан се вјерује да треба помагати онима којима је помоћ потребна. Тако, уколико наиђете на бескућника, учините што је до вас и пружите помоћ њему и другима којима је потребна.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: