SPC

Miholjske zadušnice: Pomolite se za one kojih nema i ponesite ovo u crkvu

  • Izvor: Telegraf
  • 04.10.2024. 15:07

Svi pravoslavni vjernici, kao i Srpska pravoslavna crkva sutra će obilježiti Miholjske zadušnice, u narodu poznate i kao jesenje.

Sutra se prisjećamo onih koji su nas napustili, obilazimo njihove grobove i palimo svijeće za njihov spokoj, a ukoliko je neko vaš daleko sahranjen, trebalo bi da u crkvi zapalite svijeću u njihov pomen i pomolite se za milost i oproštaj grijehova.

Miholjske zadušnice su uvijek sedam dana prije praznika Miholjdana, a osim njih, postoje i Duhovske ili ljetnje; proljećne su u nedjelji prije početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.

Crne brojke rastu: U Jablanici do sada stradalo 16 osoba

Crne brojke rastu: U Jablanici do sada stradalo 16 osoba

Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kom sveštenik vinom preliva žito, a nakon održane službe ide se do grobova pokojnika.

Po običaju, oni koji žele da prisustvuju liturgiji i čitanju molitve u crkvi, potrebno je da ponesu malo kuvanog žita, crno vino i svijeću za žito. Kasnije se pale svijeće za oprost grijehova i pomen preminulih, a poželjno je da kod sebe imate ispisano na papiriću spisak imena preminulih rođaka ili prijatelja za koje se molite.

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području cijelog entiteta

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području cijelog entiteta

Na ovaj dan se vjeruje da treba pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Tako, ukoliko naiđete na beskućnika, učinite što je do vas i pružite pomoć njemu i drugima kojima je potrebna.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: