Бореновић и остали сатима испитивали Милицу Ристовић Крстић

Мјерењем гледаности медија у БиХ 10 година бавила се само једна агенција

  • Извор: АТВ
  • 27.05.2024. 19:28

Бранислав Бореновић и још неколико чланова Комисије за борбу против корупције, прилично су се запетљали у сопственој жељи да дискредитују директора Института за метрологију БиХ Милицу Ристовић Крстић да су заборавили шта је надлежност Комисије.

На јавном саслшању због правилника који није по мјери неким медијима у БиХ, заборавили су нивое власти, па су од Суда тражили да привремено забрани правилник о мјерњу гледаности. Не брине Бореновића и остале што се тако политика директно мијеша у рад правосуђа.

"Закључак којим се упућује суду захтјев за привремену мјеру је опште непознавање правних прописа од стране мојих колега, јер Комисија није странка у поступку, која има право да тражи привремену мјеру у односу на било који спор пред судом који се воде, то могу само да траже странке у поступку, већ се ово може окараткерисати као један покушај да се врши притисак на независност правосуђа", каже Милорад Којић, члан Комисије за борбу против корупције.

Сатима су Бореновић и остали испитивали Милицу Ристовић Крстић и без обзира што им је неколико пута објаснила и правилник и правила и зашто је који пропис донесен. Бранислав Бореновић и неколико чланова комисије махом из опозиционих партија као да нису ни слушали већ помињу корупцију, намјештање гледаности и остала чуда која би по њима требало да се десе.

То што је до сада годинама само једна агенција мјерила гледаност тв канала, то им није проблем. Изгледа је проблем управо у томе, свака друга није по мјерима Бореновићу и неким медијима због којих се данашње саслушање и десилом.

„Овдје се ради о једној озбиљној злоупотреби јавних овлаштења и давање јавних послова потенцијално повлаштеним, привилегованим предузећима који имају монопол у тој одређеној сфери", каже Бранислав Бореновић, предсједавајући Комисије за борбу против корупције.

Директор Института за метрологију Милица Ристовић Крстић каже да се Институт није бавио мјерењем гледаности, већ да прописује уређаје који се за то користе и именује лабораторије које испуњавају услове за верификацију уређаја за мјерење гледаности. Oна је објаснила да су подзаконски акти и њихове измјене доношене због потреба привреде, самог института, али и захтјева у процесу приступања БиХ ЕУ, наводећи да је дио измјена подзаконских аката био неопходан и због потребе корекције цијена усљед инфлације.

„У овом тренутку нико у земљи нема одговарајући сертификат о одобрењу типа. У овом тренутку, тржиште је апсолутно отворено за све заинтересоване стране, агенције, за сва приватни и правна лица, која имају тенденцију да се баве тиме. Дакле, тржиште је апсолутно отворено и услови су једнаки за све", рекла је Милица Ристовић Крстић, директор Института за метрологију.

Иако у БиХ више нема ко да мјери гледаност, питање је како се то радило и досад. Фаворизовањем појединих ТВ станица, "АМ“ агенција која се једина у БиХ бавила истраживањем гледаности ТВ програма, помагала је пуњењу буџета тих фаворита, што је потврдио и Суд БиХ. Иначе, истраживање гледаности је својеврсна подлога за финансирање ТВ станица које стижу од маркетинга.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)