Ел Нињо одлази у заборав

Дугорочна прогноза за љето 2024.

 • Извор: Мондо.рс
 • 24.04.2024. 16:23

Временска прогноза за љето 2024. показује динамичан љетњи атмосферски образац, под утицајем преласка из топлог циклуса Ел Ниња у хладни циклус Ла Ниња. Предвиђа се да ће се низ таласа притиска и аномалија протезати од Сјеверне Америке па све до Европе. На сјеверној хемисфери, наредни мјесеци ће бити прелазни период између Ел Ниња (топла фаза) и Ла Ниње (хладна фаза), што ће оставити трага на атмосфери и временским обрасцима.

Један од главних покретача зимских временских прилика и раног прољећа био је Ел Нињо. Врхунци топлих аномалија забиљежени су у децембру, али је почетком ове године почео нагли пад температура, а очекује се да читав регион изнад екватора током љета пређе у негативан циклус.

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Снажан подземни хладан базен је главни предуслов за слом Ел Ниња. 'Топла фаза' је тренутно у слому, а појава веома хладног циклуса почиње у касно љето 2024. и трајаће до 2025. године. На основу свих података прогнозе, сајт Sever Weather Europe, извјештава да је Ел Нињо у брзом опадању. Међутим, тако велики догађаји обично трају дужи временски период јер је атмосфери потребно неко вријеме да одговори на ове океанске промене.

Анализирајући прелазак са зимског Ел Ниња на љетњу Ла Нињу и да би разјаснио шта је пред нама, прегледани су подаци из неколико година које су имале сличан прелаз. Према овим подацима, очекује се неколико значајних промјена температура и падавина. Подаци показују да ће велики дијелови централних и источних Сједињених Држава и јужне Канаде имати температуре изнад нормалних, док Европа може очекивати ниже температуре.

Од 29. априла за ова три знака слиједи ролеркостер емоција, доживјеће судбинске љубави

Од 29. априла за ова три знака слиједи ролеркостер емоција, доживјеће судбинске љубави

Sever Weather Europe наводи да прогнозе за љето, односно за јун, јул и август, указују на подручје изнад просјечних температура и већу тенденцију топлотних таласа изнад југа Сједињених Држава, све до сјеверних крајева. Друга област се налази изнад јужних дијелова Европе гдје ће вријеме бити топлије него што је уобичајено у већем дијелу континента. Најјаче аномалије и тенденције топлотних таласа су над централним и јужним дијеловима континента. Крајем љета, Сјеверна Америка ће осјетити ране промјене у настајању нове Ла Ниње, јер је много ближа изворном региону у Пацифику.

Прогноза падавина показује нормалне до сушније услове над крајњим западним и јужним дијеловима Европе. Више падавина се предвиђа на крајњем сјеверу. Приказани су централни делови са благо повећаним потенцијалом падавина, пише Мондо.

Породица завршила у болници због тровања, сумња се да су ово мазали на палачинке

Породица завршила у болници због тровања, сумња се да су ово мазали на палачинке


Пратите нас и путем Вибера

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.