Odbili da isplate plate radnicima ATV-a

Drsko i bezobrazno ponašanje NLB banke Banjaluka

  • Izvor: ATV
  • 15.08.2024. 19:31

U NLB banci Banjaluka, da li u želji da se dodvore Amerikancima ili u strahu od njih, nisu juče htjeli da puste plate radnicima naše kuće. A jutros su te uplate, doduše pojedinačne, sasvim uredno stigle na račune naših radnika. Tokom jučerašnjeg dana doznačena su sredstva NLB banci kao i spisak radnika K2.

Automatski je iz NLB-a stigao dopis da ne posluju sa preduzećima sa OFAK-ove liste i tako je neko, a utvrdiće se ko, uzeo sebi za pravo da uskrati platu za 23 radnika. Da im uskrati osnovno ljudsko pravo. I prekrši propise Republike Srpske.

A da je tako, potvrdilo je nekoliko bankara sa kojima smo razgovarali. To što su pojedinačne uplate prošle za sve i jednog radnika, jasno govori da ti radnici nisu nikom nikakav problem i da je na sceni samo bezobrazluk i neodgovorno ponašanje Uprave NLB banke.

- Ako je juče bio negativan odgovor, a danas pozitivan, vjerovatno da postoji određeno nepoštovanje zakonskih i podzakonskih akata. Imali smo mi takvih situacija u proteklih, nekih mjesec dana i u nekim drugim bankama smo reagovali i po pitanju nekih drugih pravnih lica - kaže Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Nepoštovanje je evidentno i za nadati se da će Agencija za bankarstvo reagovati onako kako treba, jer tu je da štiti i korisnike, ne samo banke. Tu je i da štiti propise Republike Srpske koje, čini se, ne poštuju mnogi, vjerovatno u strahu od nove posjete izvjesnog amerikanca Toda. A sve je to jedna velika sramota i licemjerje.

Sramno je ponašanje Uprave NLB razvojne banke, zbog čega su već ispisane pojedinačne tužbe radnika i kolektivna tužba menadžmenta naše kuće. 

- Mi ćemo morati da uđemo u nadzor, jer nam je to osnovna uloga, da vršimo nadzor. Da kontrolišemo da li je došlo do narušavanja zakonskih akata. Dobili smo pritužbe određenog broja radnika. Mi ćemo to utvrđivati. Kako moramo da štitimo banke, moramo da štitimo i korisnike - dodaje Šuput.

Zašto su pokušali da uskrate plate radnicima i šta su im oni krivi, u Upravi NLB banke danas nisu odgovorili.

Nisu tako odgovorili ni na pitanje zašto ne poštuju propise i Zakone Republike Srpske. Na telefon se nije javljao ni Goran Babić, predsjednik Uprave, osim ako se nije uplašio da ćemo ga pitati za njegova prethodna poslovanja u nekim drugim bankama.

U svakom slučaju, štošta će morati da odgovore, na tužbe radnika i Uprave naše kuće. A ako Agencija za bankarstvo postupi onako kako bi trebalo da postupi i utvrdi nepravilnosti, jasne su kazne. Zakon o bankama jasno propisuje novčane kazne za prekršaj koji počini banka, a mogu da budu i drastičnije. Moglo bi se pročešljati malo i po Zakonu o unutrašnjem platnom prometu, Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Štošta bi se moglo naći u opštim Uslovima NLB banke, ali neka i Agencija za bankarstvo radi svoj posao.

Jer, juče su bili bezobrazni prema radnicima naše kuće, sutra mogu da budu bezobrazni bilo kojem klijentu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (R) (12+)

    ''Serija: Red Rok (R) (12+)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica