Dobojski ljekari prvi put izveli kompleksnu ugradnju proteze koljena

  • 19.11.2020. 16:40

Pacijentu starom 85 godina u dobojskoj bolnici ugrađena je proteza koljena. Tim dobojskih ljekara prvi put je izveo tu vrstu zahvata.

Operacija je trajala dva sata i prošla je bez komplikacija. Ljekari ih ne očekuju ni u postoperativnom periodu, a već sutra pacijnet bi trebalo da stane na noge. 

"Operacija je uspješno urađena, pacijent je dobro, mi već u toj situaciji na stolu smo uradili neke probe, procedura je sprovdena sa sjajnim rezultatom", rekao je Saša Vidić, ljekar.

"Veoma dobro je podnio operativni zahvat, operacija je rađena u spinalnoj anesteziji svo vrijeme operativnog zahvata bio je stabilan", istakla je Simuna Žakula, ljekar.
 
Totalna endoproteza urađena je kod dva pacijenta. Uglavnom se radi kod starijih osoba. 

"Problemi sa pripadanjem hrskavica kolejna mogu da se jave i kod pacijenata ispod 50 godina starosti samo što se u tim slučajevima rade neke druge vrste operacija", naglasio je Slaven Ćelić, ljekar. 

Uvođenje nove procedure uspjeh je za dobojsku bolnicu. Ljekari su se za to pripremali više od godinu dana. 

"Naši ljekari u službi za ortopediju i traumatologiju su uz podršku doktora Papića sa UKC Republike Srpske u prethodnom periodu ovladali procedurama parcijalne i totalne proteze kuka te se kao logičan slijed za razvoj ortopedije nametala proicedura totalne proteze koljena", rekao je Mladen Gajić, direktor JU Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj. 

Doktor Papić nadzirao je i današnje operacije. Zahvat će ubuduće dobojski ljekari raditi samostalno. Ugradnja totalne proteze koljena se radi vitalnim ljudima starije dobi, koji imaju dobro opšte zdravstveno stanje, ali trpe zbog propadanja koljena.  

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.