У току истрага

Оптужбе у БиХ: Љекари писали себи дежурства и добијали плате до 10.000 КМ

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 11:58

Унско-сански кантон и Кантонална болница Др Ирфан Љубијанкић у Бихаћу већ годинама имају исте проблеме. Највећи – мале плате.

Ипак, према посљедњим информацијама које стижу из овог кантона, чини се да су неки љекари ниским платама сами одлучили стати у крај, па су уписујући себи приправности и дежурства и када то нису - добијали плате и до 10 хиљада марака. Тренутно је у процесу испитивање ситуације.

Протеклих дана у Бихаћу гласине - из Кантоналне болнице на видјело је изашла информација да су поједини љекари себи уписивали дежурства и приправности чак и онда када нису били на послу. Осим што се тако испоставило да дежурају и по 20 дана заредом, њихове плате су више од 10 хиљада марака.


Браћа погинула на мотору

Браћа погинула на мотору

Информације се провјеравају, а из Синдиката љекара кажу да ово не могу прешутјети.

"Неки љекари су добили енормне плате, упитно је вођење евиденције о присуству на раду. Захтијевам од надлежних - директора, Управног одбора, других институција система - да што прије проведу истрагу о томе", казао је Амир Рекић, предсједник Синдиката љекара и стоматолога УСК-а.

Став управе болнице да је ријеч само о нагађањима. Кажу, плате се исплаћују на основу колективног уговора, но на оним одјељењима на којима ради само један љекар - има одступања, извјештава "ФТВ".

"Има проблем гдје је одјељење и гдје је само један љекар. Тај љекар живи буквално 24 сата у болници и нормално је да он кроз систем рада има енормно високу плату у односу на остале раднике - зато што је он сваки дан на послу", објашњава Хајрудин Хавић, директор Кантоналне болнице у Бихаћу.


Рјешавање проблема саобраћајне инфраструктуре у Требињу - шта се све ради

Рјешавање проблема саобраћајне инфраструктуре у Требињу - шта се све ради

Је ли ријеч о јавној тајни, потпуно нормалној пракси или нагађањима - мишљења су подијељена. Иако, наводно, не постоји ништа спорно, истрага се свеједно проводи. Осуде стижу, али и питање хоће ли новац бити враћен?

"Како се то могло дешавати, је ли у том неком ланцу или хијерархији у установи дошло до пропуста и неправилног евидентирања? Уколико јесте - да се они који су то радили казне, а да се тај новац врати. Синдикат најоштрије осуђује такву праксу", поручује Рекић.

Из ресорног министарства још не желе пред камере – ипак, кажу, у договору са директором, у току је анализа додјеле дежурстава. А, док се не деси нешто конкретно, за грађане остаје само једно питање - колико дежурстава у мјесецу је потребно да се коначно смање листе чекања?

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм