СПЦ

Данас славимо родитеље Светог Јована Крститеља: Свети Захарија главу дао за живот сина

  • Извор: Телеграф
  • 18.09.2024. 07:22

Данас, 18. септембра, српска православна црква и вјерници обиљежавају празник посвећен родитељима Светог Јована Крститеља – Светом пророку Захарији и његовој супрузи, праведној Јелисавети.

Захарија, свештеник из Ароновог племена, служио је у храму у Јерусалиму за вријеме цара Ирода. Једног дана, док је био у олтару, указао му се анђео Божји, што га је испунило страхом. Анђео га је тада умирио ријечима: "Не бој се, Захарија." Затим му је објавио да ће његова жена Јелисавета, иако су обоје били старији, родити сина, као одговор на њихове молитве. Захарија је посумњао у ове ријечи, а анђео му је одговорио: "Ја сам Гаврил, који стојим пред Богом."

Због сумње, Захарија је онијемио и није могао да говори све док му се син није родио. Када је дошло вријеме, написао је на дашчици: "Јован му је име", и тада му се отворише уста, те је хвалио Бога. Касније, када се родио Исус, Ирод, чувши о овим догађајима, наредио је убијање све дјеце у Витлејему, укључујући и Јована.

Земљотрес између Гацка и Билеће

Земљотрес између Гацка и Билеће

У тренутку опасности, Јелисавета је узела свог сина и побјегла у планине. Када су војници дошли за њима, она је повикала: "Горо Божја, прими мајку с дјететом!" Тада се стијена отворила и сакрила је мајку и дијете. Ирод, бијесан што није успио да пронађе Јована, наредио је да се Захарија убије пред олтаром. Крв Захаријина се пролила по мермеру и скаменила, оставши као свједочанство Иродовог злочина. На мјесту гдје су Јелисавета и Јован пронашли уточиште, појавила се пећина, а из ње је потекла вода и израсла је палма.

Четрдесет дана након Захаријине смрти, праведна Јелисавета се упокојила, а млади Јован остао је у пустињи, гдје га је анђео хранио и Бог чувао до дана када је требало да се појави на Јордану.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина