Да ли постоји ишта боље од домаћег пекмеза од шљива за доручак? Хрскави хљеб, путер, пекмез и шоља чаја или кафе остављају лијеп утисак на почетак дана.
Можете да га једете директно из тегле сваки пут када пожелите нешто слатко, додајте га кексима и колачима, користите га као премаз преко домаћег хљеба, напуните палачинке, крофне или кифлице. Обогатиће сваки рецепт!
У наставку погледајте стари рецепт за пекмез, који се кува на шпорету. Одушевиће ваше укућане.
Састојци:
4 кг шљива (очишћених од коштица)
По жељи:
1/2 кашичице цимета
1/2 кашичице млевеног каранфилића
2-3 кашике рума (или рум шећера)
Припрема:
Домаћи пекмез од шљиве без шећера се прави тако што се воће укувава. Дужим кувањем испарава вода из воћа па се истовремено појачава концентрација природног шећера из плодова воћки.
Пекмез се мора добро укувати, такорећи док са варјаче не почну отпадати комади. Он не би требало да буде течан, већ гушће конзистенције.
За овај пекмез од шљива без шећера и конзерванса потребно вам је 4 килограма плодова. Изаберите слатке и зреле плодове, оперите их и извадите им кошпице.
Кувајте на умјереној ватри. Пажљиво мијешајте и припазите да не загори.
Кување треба да буде толико дуго док пекмез не постане густ и таман. Треба да буде толико густ да варјача стоји усправно у њему.
Пред крај кувања, по жељи, можете додати кашичицу цимета или мало рума.
Када се смјеса охлади успите их у тегле на које сте претходно ставили целофан који сте стерилисали алкохолом. Затим тегле херметички затворите, пише Телеграф.