SPC

Danas slavimo roditelje Svetog Jovana Krstitelja: Sveti Zaharija glavu dao za život sina

  • Izvor: Telegraf
  • 18.09.2024. 07:22

Danas, 18. septembra, srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju praznik posvećen roditeljima Svetog Jovana Krstitelja – Svetom proroku Zahariji i njegovoj supruzi, pravednoj Jelisaveti.

Zaharija, sveštenik iz Aronovog plemena, služio je u hramu u Jerusalimu za vrijeme cara Iroda. Jednog dana, dok je bio u oltaru, ukazao mu se anđeo Božji, što ga je ispunilo strahom. Anđeo ga je tada umirio riječima: "Ne boj se, Zaharija." Zatim mu je objavio da će njegova žena Jelisaveta, iako su oboje bili stariji, roditi sina, kao odgovor na njihove molitve. Zaharija je posumnjao u ove riječi, a anđeo mu je odgovorio: "Ja sam Gavril, koji stojim pred Bogom."

Zbog sumnje, Zaharija je onijemio i nije mogao da govori sve dok mu se sin nije rodio. Kada je došlo vrijeme, napisao je na daščici: "Jovan mu je ime", i tada mu se otvoriše usta, te je hvalio Boga. Kasnije, kada se rodio Isus, Irod, čuvši o ovim događajima, naredio je ubijanje sve djece u Vitlejemu, uključujući i Jovana.

Zemljotres između Gacka i Bileće

Zemljotres između Gacka i Bileće

U trenutku opasnosti, Jelisaveta je uzela svog sina i pobjegla u planine. Kada su vojnici došli za njima, ona je povikala: "Goro Božja, primi majku s djetetom!" Tada se stijena otvorila i sakrila je majku i dijete. Irod, bijesan što nije uspio da pronađe Jovana, naredio je da se Zaharija ubije pred oltarom. Krv Zaharijina se prolila po mermeru i skamenila, ostavši kao svjedočanstvo Irodovog zločina. Na mjestu gdje su Jelisaveta i Jovan pronašli utočište, pojavila se pećina, a iz nje je potekla voda i izrasla je palma.

Četrdeset dana nakon Zaharijine smrti, pravedna Jelisaveta se upokojila, a mladi Jovan ostao je u pustinji, gdje ga je anđeo hranio i Bog čuvao do dana kada je trebalo da se pojavi na Jordanu.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: