Проблеми са кредитом

Да ли сте чули за "црне листе" банака?

  • Извор: АТВ
  • 28.04.2024. 20:10

Једна Новосађанка жељела је да зна "како може да провјери да ли је на црној листи за кредит", након што је одбијена за исти - а није јој било јасно зашто. Да ли сте чули за овај појам и шта он заправо значи?

Наиме, никоме није драго када га обавијесте да је одбијен за кредит, а поготово ако му није јасно шта је разлог за то. Ипак, да бисте избјегли овај стрес, већ сами можете провјерити да ли сте подобни кандидат за одобрење, ево и како.

"Црна листа" није ништа друго него листа клијената за које банка сматра да из неког разлога неће моћи да исплате кредит за који су поднијели захтјев. Обично, банке вас питају колика вам је зарада, имате ли већ неки кредит, колики су вам трошкови, али вам и тражи сагласност да све ове податке провјери са Кредитним бироом. У БиХ се координација врши са Централном банком (опширније на крају текста).

Послије 100 година ријешена мистерија Тутанкамонове клетве? Умрли јер су отворили гробницу

Послије 100 година ријешена мистерија Тутанкамонове клетве? Умрли јер су отворили гробницу

Управо, то и ви сами можете да урадите и унапријед видите све информације - и избјегнете непријатности уколико добијете негативан одговор, а знате да је све у реду.

Како можете да тражите извјештај Кредитног бироа?

Захтјев за издавање Личног извјештаја грађани могу поднијети код било које банке или код Кредитног бироа и он ће им бити достављен на начин који они сами одреде (факсом, мејлом, поштом).

Такође, грађанима је омогућено и преузимање Личног извјештаја у просторијама Кредитног бироа, као и електронским путем преко Портала КБ (www.kreditnibiro.com).

Шта садржи извјештај?

За физичка лица извјештај Кредитног бироа садржи податке о:

- Текућим обавезама, као што су обавезе по основу кредита, лизинг уговора, текућих рачуна, дебитним и кредитним картицама и активираним јемствима;

Бизарни обичаји сахрањивања: Заривање игле испод нокта и мобилни у сандуку, али да остане укључен

Бизарни обичаји сахрањивања: Заривање игле испод нокта и мобилни у сандуку, али да остане укључен

- Потенцијалним обавезама, као што су подаци о одобреним позајмицама по текућим рачунима и датим јемствима (жирантима) по кредитима других грађана, правних лица и предузетничких радњи;

- Неуредности у измиривању доспјелих обавеза која укључују износ и вријеме трајања неизмирене обавезе.

Да ли се извјештај плаћа?

Први Лични извјештај који грађани преузму у току календарске године је бесплатан, док се остали плаћају по стандардној тарифи накнада за услуге Кредитног бироа.

Шта ако су подаци погрешни?

Наиме, банке су те које стављају податке на располагање систему Кредитног бироа и то искључиво на основу писане сагласности лица на кога се подаци односе. Самим тим у случају да је унијет погрешан податак о обавезама грађана код банака и других пружалаца услуга, предвиђена је могућност рекламације која се подноси на Захтјеву за исправку-допуну, који се добија при издавању Личног извјештаја наводе из Кредитног бироа.

Упао на интервју градоначелник и почео да туче обезбјеђење

Упао на интервју градоначелник и почео да туче обезбјеђење

Захтјев за измјену податка подноси се на обраду и рјешавање рекламације банци односно другој чланици Кредитног бироа, на коју се наведени податак и односи.

Предвиђени максимални рок за исправку податка је 15 дана, али се у пракси ове измјене врше најчешће у року од 1-2 радна дана, уколико је захтјев оправдан, преноси "Телеграф".

Централна банка БиХ

Централни регистар кредита пословних субјеката и физичких лица у Босни и Херцеговини.

Централни регистар кредита пословних субјеката и физичких лица у Босни и Херцеговини садржи податке о кредитним и другим задужењима пословних субјеката и физичких лица код учесника у Регистру.

Учесник у Регистру је свака банка, микрокредитна организација, штедно-кредитна организација, лизинг друштво, друштво за факторинг, свако друштво које је под ингеренцијом надлежне ентитетске агенције за банкарство, субјекат регистрован за пласирање финансијских средстава који је на властити захтјев укључен у Регистар, као и сваки други субјекат који се бави откупом потраживања која су евидентирана у Регистру.

Регистар као јединствена база података о кредитним и другим задужењима пословних субјеката и физичких лица служи за потпомагање стабилности финансијског система у Босни и Херцеговини.

Подаци у Регистру су од користи учесницима приликом израде анализа бонитета и мониторинга, ентитетским агенцијама за банкарство и Централној банци за израде анализа те судовима, тужилаштвима, правобранилаштвима, органима унутрашњих послова и полицијским агенцијама за обављање послова из њихове надлежности утврђене законом.

Како се може приступити подацима из Регистра?

- Директним увидом путем интернета и

- У форми појединачних извјештаја.

Ко може приступити подацима директним увидом путем интернета и која је накнада?

- Централна банка Босне и Херцеговине (без накнаде)

- Учесници у регистру (уз накнаду)

- Ентитетске агенције за банкарство, судови, тужилаштва, правобранилаштва, органи унутрашњих послова и полицијске агенције (без накнаде).

По основу коришћења података из Регистра, учесници плаћају накнаду која се обрачунава квартално у складу с Одлуком о утврђивању тарифе накнада Централне банке Босне и Херцеговине.

Предуслови за приступ подацима у Регистру путем интернета

  • Попуњен образац «Захтјев за приступ институције», гдје ће се заокружити да се тражи приступ ЦРК путем интернета, потребно је с пратећом документацијом доставити у Централну банку Босне и Херцеговине поштом на адресу: Централна банка Босне и Херцеговине, Маршала Тита 25, Одјељење за платне системе, 71000 Сарајево,
  • Одобрење Централне банке Босне и Херцеговине за приступ ЦРК-у путем интернета,
  • Рачунар с одређеном минималном конфигурацијом,
  • За корисника институције којој је одобрен приступ ЦРК-у путем интернета, попуњава се образац „Захтјев за приступ корисника“ у којем је потребно заокружити одговарајуће пермисије те исти достави у Централну банку Босне и Херцеговине поштом на адресу: Централна банка Босне и Херцеговине, Маршала Тита 25, Одјељење за платне системе, 71000 Сарајево,
  • Читач и „паметна“ картица (варијанта 1) или USB кључ (варијанта 2) помоћу којих се корисник аутентификује код приступа Регистру, а који су персонализовани и гласе на одређеног корисника унутар институције се наручују од Халком д.о.о. путем обрасца „Халком – Захтјев за издавање картице за рад на системима ЈРР/ЦРК и АЦХ“ и плаћа се њихово издавање по важећем цјеновнику.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: