Некада се претјерује

Бизарни обичаји сахрањивања: Заривање игле испод нокта и мобилни у сандуку, али да остане укључен

  • Извор: Мондо.рс
  • 28.04.2024. 17:53

Обичаји у Србији су важан дио традиције, а необични попут оних који се односе на покојнике привлаче пажњу. У различитим дијеловима наше земље важе другачији обичаји што се тиче сахрањивања. Модерно доба и ту је донијело промјене па се неријетко у сандуке стављају и мобилни телефони.

"Дешава нам се да ближњи траже да покојника сахране са мобилним телефоном али ситуација која ми је била необична јесте да је једна породица захтијевала да апарат остане укључен", започео је разговор за МОНДО Радиша Михајловић из погребног предузећа "Дрнда интернационал" у Пожаревцу. 

Дјевојка показала специјалну просторију на послу па почела да вришти!

Дјевојка показала специјалну просторију на послу па почела да вришти!

Саговорник је навео, да су према његовом мишљењу, обичаји сахрањивања у источној Србији, поготову у влашком крају, специфични. "У овом дијелу Србије неријетко траже да се покојник сахрани са комплетном опремом за личну хигијену. Под тим мислим да траже да се сахрани са пјеном за бријање, бријачем, четкицом за зубе, пастом, сапуном, дезодорансом, грицкалицом и тако даље. Такође у сандуке убацују и лијекове које је покојник пио. Занимљиво је да се покојници сахрањују и са наочарима", казао је Михајловић. 

Како је објаснио, код Крушевца постоји обичај који му је такође привукао пажњу. Према његовим ријечима, у том дијелу Србије се ставља црвени конац који унакрсно иде од ћошка до ћошка сандука преко покојника. "У сандук ставе и барут који се упали пре него што се покојник сахрани", навео је. 

Ужас у БиХ: Чувар брутално претукао затвореника

Ужас у БиХ: Чувар брутално претукао затвореника

Напоменуо је да у великом дијелу Србије и даље постоји обичај да покојник остане у кући једну ноћ. "Код нас у Пожаревцу је то обичај. Међутим, све више људи ипак прихвати да ми као погребници одмах преузмемо тијело и да га одвеземо у хладњачу", закључио је разговор за МОНДО Радиша Михајловић.

Мјештанка једног села код Јагодине је за Мондо испричала какви обичаји важе у овом дијелу Србије кад је ријеч о сахрањивању. "Кад неко премине неко од старијих укућанина окупа покојника како би на онај свијет отишао чист. Такође је обичај да се покојнику зарије игла у живац испод нокта. То је стари обичај који служи да се укућани увјере да је њихов ближњи заиста преминуо. Поред наведеног, испод сандука се ставља и лавор воде и она се просипа након што покојник буде сахрањен. Вода треба да се баци у неки јарак", објаснила је. 

Украјински дрон камиказа се сјурио, Рус га ''омлатио'' кромпиром

Украјински дрон камиказа се сјурио, Рус га ''омлатио'' кромпиром

Саговорница је истакла да је обавезно да покојника током ноћи кад његово тијело остаје у кући неко чува, односно двори. "Након тога се тијело покојника превози трактором и на свакој кривини се стане да свештеник одржи опело. Они који се враћају са сахране не треба да се враћају истим путем којим су ишли до гробља. Обавезно је да се након тога оперу руку на првој чесми код дворишта покојника", казала је мјештанка села код Јагодине за портал МОНДО.

Након сахране се организује вечера на којој обавезно мора да буде непаран број софри, односно хране у част покојника. Према ријечима мјештанке, у челу стола се оставља место за покојника. Поставља се тањир и на њега се стави храна која је намењена њему. 

Српско јело за сиротињу постало луксуз у ресторанима

Српско јело за сиротињу постало луксуз у ресторанима

Саговорница је објаснила и обичаје који важе за задушнице у овом дијелу Србије. "На гробу се постави столњак и на њега се стави храна и пиће. Након што се обједује на гробу почиње се са дијељењем хране. То се обавља између људи чији су ближњи сахрањени једни до других или у близини. Храна се обавезно даје уз речи 'спомени мог покојника', а прима се након што се изговори 'бог да му душу прости'", закључила је разговор за МОНДО мјештанка села код Јагодине. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)