Јело које су звали и сиротињским, зато што га је изузетно лако направити - јер вам за њега не треба више састојака од броја прстију једне руке! Поред воде, кукурузног брашна, маслаца, мало млијека као опција и соли више састојака не тражите - када причамо о основној варијанти овог јела. Јагода Јорга, нутрициониста, каже да не постоји јело које је ултимативно здраво, али да качамак може бити добар за организам.
"То је лоша храна за људе које имају дијабетес, зато што има високи гликемијски индекс, који је посебно важно пратити код особа са дијабетесом, инсулинском резистенцијом, или уколико су на дијети. Добар је као храна са јогуртом пред физичку активност. Одличан је ако није масан", каже саговорница.
"Изванредно јело је за људе који имају проблематично варење и синдром нервозних црева, зато што природно не садржи глутен - под условом да кукуруз није мљевен у истим млиновима гдје се меље пшеница и на тај начин "контаминиран", каже стручњак.
Јело које спасава кућни буџет у ресторанима прескуп
Истина је да га је лако направити, а ако то чините код куће и врло исплативо, па се у његов бенефит свакодневно куне Рушка Јакић, чувена новинарка, наводећи га као спасоносан фактор у њеним економским трзавицама.
"Када истресем сав новчаник за 1.000 динара ћу купити своје цигарете које су скупе, отићи ћу у кафић, купићу капућино, а код куће увијек имам качамак, пиринач... Нешто ћу да поједем...", рекла је Рушка.
Међутим, ако јело пожелите да поједете ван своја четири зида, за исто ћете морати да припремити одређену своту новца, која се раније није подразумијевала, а данас изненађује многе.
Код комшија качамак 30 евра!
Знајући бенефите овог јела, лакоћу припреме и приуштивост састојака многи су се нашли у чуду, када су видјели да порција качамка кошта 30 евра у региону - тачније у Колашину у Црној Гори.
Пасуљ је 20, хамбургер 10, а шоља киселог млијека пет евра.
У ресторанима цијене варирају, а пик је на Копаонику!
Ситуација у Србији је другачија, па тако у Београду порција качамка за понијети кошта 400 динара. Уз њу добијате два/три танко сјечена парчета фете и парадајза. Друга опција је мало скупља, па за 450 динара добијате качамак са мало чварака.
Српски угоститељи не потцјењују ово јело, али га спремају за мање пара.
"Порција нас по нормативу кошта не више од 200 динара, а у то су укључени пуномасни сир и првокласни стари кајмак. У Чачку има гостију који редовно долазе на доручак и поручују управо качамак" - каже Славица, куварица у једном чачанском ресторану.
У ресторанима на Златибору цена качамака је од 400 до 500 динара, а на Копаонику иде и до 700.
Једноставан рецепт за качамак
Састојци:
- 2 велике шоље кукурузног брашна
- 8 шоља воде
- 2 кашике масти
- со
Припрема:
У шерпу сипајте воду. Посолите је и ставите на ватру да прокључа.У кључалу воду постепено сипајте кукурузно брашно, најбоље оно самљевено на воденици. Смањите температуру и уз непрестано мијешање кувајте двадесетак минута. Кад се смјеса згусне и види се дно шерпе качамак је готов.
Загријте маст тако да се отопи и "зацврчи", па прелијте качамак. Измијешајте и служите као доручак. Уколико имате коприве мало их бланширајте, ситно исјецкајте, па додајте качамаку. Тако ће бити још здравији и хранљивији.
Оно без чега се скоро не може замислити ово старинско јело су кајмак, односно сир који савршено "иду" уз топао качамак.
(Мондо)