Премијер

Вишковић: Одбијање кантона да подрже Реформску агенду раскринкава све лажи на рачун Српске

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2024. 17:27

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да неусвајање Нацрта реформске агенде, на који је Република Српска дала сагласност, док четири кантона у ФБиХ нису, показује да су све оптужбе Кристијана Шмита и Амбасаде САД на рачун Српске да блокира европске интеграције, да је против инвестиција из ЕУ и да блокира новац намијењен грађанима у БиХ - нетачне, малициозне и против Српске.

Подсјетивши да је Реформска агенда требало да након усвајања буде упућена у Брисел, након чега је требала почети уплата прве транше од 70 милиона евра намијењених БиХ, Вишковић је навео да је ово још један у низу доказа да је Република Српска опредијељена за пут ка ЕУ.

Вишковић је истакао да су четири кантона, у којима је већина окупљена око СДА, блокирала Реформску агенду и тиме онемогућила прву траншу од 70 милиона евра намијењених БиХ, што показује сву нефункционалност у ФБиХ и раскринкава све те лажи и које по ко зна који пут демаскирају односе у БиХ.

Гдје је новац: Пратите уживо како расте дуг Америке

Гдје је новац: Пратите уживо како расте дуг Америке

Он је подсјетио на упорна лагања и етикетирања Републике Српске да наноси штету БиХ, институцијама и грађанима, али да је ово показатељ како су те изјаве биле нетачне и против Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Вишковић је истакао да је Република Српска показала да је опредијељена за европски пут и, као и до сада, дала пуни допринос и активно учествује у процесима европских интеграција.

"Захваљујем свим нашим представницима који су учествовали у овом процесу, као и представницима Европске комисије и истичем да се у БиХ могу спроводити потребне активности у процесу европских интеграција и на ЕУ путу, уважавајући постојеће уставно уређење и механизам координације", нагласио је Вишковић.

Он је захвалио и представницима из Европске комисије који су заједно у сарадњи са представницима Републике Српске радили на усаглашавање предложених мјера.

Чланови Радног тима из Српске дали сагласност на Нацрт Реформске агенде

Чланови Радног тима из Српске дали сагласност на Нацрт Реформске агенде

"Још једним истичем да је овај пут, приликом неусвајања Нацрта реформске агенде, доказано и показано да Република Српска и њене институције нису реметилачки фактор у БиХ како се жели упорно представити од оних који су против Републике Српске и њених институција, већ да је Република Српска спремна и способна и лидер у процесу европских интеграција у БиХ", закључио је Вишковић.

Радни тим за израду Плана реформи у БиХ није усвојио Нацрт реформске агенде јер нису сагласност дала четири кантона, саопштено је из Савјета министара.

Сагласност на Нацрт реформске агенде нису дали Кантон Средња Босна, Тузлански кантон, Зеничко-добојски кантон те Унско-сански кантон. Због њиховог одбијања, БиХ је једина земља Балкана која није службено поднијела Нацрт документа Реформске агенде.

Из СДА су истакли да је неприхватљиво да из цијелог документа буде брисан термин "државни", "да се државне институције као носиоци активности замјењују ентитетским, да се уводи ентитетски и етнички вето у одлучивању тамо гдје га до сад није било, те да се на листи индикативних пројеката који ће бити Финансирани налазе углавном пројекти из Републике Српске и кантона са хрватским већином, док су запостављени кантони са бошњачком већином".

Додик: Још више добија на значају одлука о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске

Додик: Још више добија на значају одлука о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске

"Удовољавање ултиматумима из Републике Српске не може произвести Програм реформи какав је потребан БиХ и њеним грађанима", навели су из СДА.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.