Premijer

Višković: Odbijanje kantona da podrže Reformsku agendu raskrinkava sve laži na račun Srpske

  • Izvor: SRNA
  • 24.07.2024. 17:27

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da neusvajanje Nacrta reformske agende, na koji je Republika Srpska dala saglasnost, dok četiri kantona u FBiH nisu, pokazuje da su sve optužbe Kristijana Šmita i Ambasade SAD na račun Srpske da blokira evropske integracije, da je protiv investicija iz ЕU i da blokira novac namijenjen građanima u BiH - netačne, maliciozne i protiv Srpske.

Podsjetivši da je Reformska agenda trebalo da nakon usvajanja bude upućena u Brisel, nakon čega je trebala početi uplata prve tranše od 70 miliona evra namijenjenih BiH, Višković je naveo da je ovo još jedan u nizu dokaza da je Republika Srpska opredijeljena za put ka ЕU.

Višković je istakao da su četiri kantona, u kojima je većina okupljena oko SDA, blokirala Reformsku agendu i time onemogućila prvu tranšu od 70 miliona evra namijenjenih BiH, što pokazuje svu nefunkcionalnost u FBiH i raskrinkava sve te laži i koje po ko zna koji put demaskiraju odnose u BiH.

Gdje je novac: Pratite uživo kako raste dug Amerike

Gdje je novac: Pratite uživo kako raste dug Amerike

On je podsjetio na uporna laganja i etiketiranja Republike Srpske da nanosi štetu BiH, institucijama i građanima, ali da je ovo pokazatelj kako su te izjave bile netačne i protiv Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković je istakao da je Republika Srpska pokazala da je opredijeljena za evropski put i, kao i do sada, dala puni doprinos i aktivno učestvuje u procesima evropskih integracija.

"Zahvaljujem svim našim predstavnicima koji su učestvovali u ovom procesu, kao i predstavnicima Еvropske komisije i ističem da se u BiH mogu sprovoditi potrebne aktivnosti u procesu evropskih integracija i na ЕU putu, uvažavajući postojeće ustavno uređenje i mehanizam koordinacije", naglasio je Višković.

On je zahvalio i predstavnicima iz Еvropske komisije koji su zajedno u saradnji sa predstavnicima Republike Srpske radili na usaglašavanje predloženih mjera.

Članovi Radnog tima iz Srpske dali saglasnost na Nacrt Reformske agende

Članovi Radnog tima iz Srpske dali saglasnost na Nacrt Reformske agende

"Još jednim ističem da je ovaj put, prilikom neusvajanja Nacrta reformske agende, dokazano i pokazano da Republika Srpska i njene institucije nisu remetilački faktor u BiH kako se želi uporno predstaviti od onih koji su protiv Republike Srpske i njenih institucija, već da je Republika Srpska spremna i sposobna i lider u procesu evropskih integracija u BiH", zaključio je Višković.

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende jer nisu saglasnost dala četiri kantona, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Saglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Kanton Srednja Bosna, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton te Unsko-sanski kanton. Zbog njihovog odbijanja, BiH je jedina zemlja Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende.

Iz SDA su istakli da je neprihvatljivo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin "državni", "da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti Finansirani nalaze uglavnom projekti iz Republike Srpske i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom".

Dodik: Još više dobija na značaju odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske

Dodik: Još više dobija na značaju odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske

"Udovoljavanje ultimatumima iz Republike Srpske ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban BiH i njenim građanima", naveli su iz SDA.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.