Предсједник

Додик: Још више добија на значају одлука о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2024. 15:14

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да када се виде какве, како и на који начин се доносе одлуке у Уставном суду БиХ још више добија на значају одредба закона о непримјењивању одлука овог суда на на територији Републике Српске.

На питање Срне да прокоментарише одлуку крњег Уставног суда БиХ да привремено стави ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона, предсједник Српске је рекао да крњи суд, који и даље најчешће ради у онлајн издању као да је пандемија Ковида 19 и сједнице одржава онлајн, не смета што нема судија из Републике Српске те могу и онлајн судије да доносе одлуке.

Милан Миличевић саслушан у тужилаштву, осумњичен за трговину утицајем

Милан Миличевић саслушан у тужилаштву, осумњичен за трговину утицајем

"Крњи Уставни суд сматра да 'постоје ваљане сумње да би оспорени закон могао да наруши уставни поредак и политичку стабилност БиХ'. Овакав став суда се наводи иако је чланом 1 Изборног закона БиХ прописано: 'Овим законом уређује се избор чланова и делегата Парламентарне скупштине БиХ и чланова Предсједништва БиХ, те утврђују принципи који важе за изборе на свим нивоима власти у БиХ'", подсјетио је Додик.

Умјесто да Уставни суд БиХ донесе одлуку у меритуму и утврди да је Изборним законом Републике Српске прописано све оно на шта Република Српска има право, а што је прописано и цитираним чланом Изборног закона БиХ, рекао је предсједник Српске, нови предсједник Сеада Палаврић је пожурила да закаже ванредну пленарну сједницу како би изрекла привремену мјеру по захтјеву некадашњег страначког друга Дениса Звиздића.

"Заказати ванредну пленарну сједницу не би био проблем јер то Правила допуштају, али сама садржина те сједнице се утврђује са потпредсједницима Уставног суда што она зна али јој не смета да утврђује садржину без потпредсједника из реда судија из Републике Српске", нагласио је Додик.

Којић: Уставни суд БиХ се ставио у функцију рушења уставног поретка

Којић: Уставни суд БиХ се ставио у функцију рушења уставног поретка

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да је данас привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона.

Изборни закон усвојила је Народна скупштина Републике Српске 19. априла, а ступио је на правну снагу 17. јула.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.