Inspektor MUP-a Srpske za istrage ratnih zločina

Tuševljak: Očekujem da će Džaferović biti sljedeći na optuženičkoj klupi

  • Извор: СРНА
  • 28.04.2022. 17:03

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je nedopustivo blagu kaznu Sakibu Mahmuljinu koji je morao da odgovara i za zločin protiv čovječnosti čije obilježje imaju sva zlodjela koja su činili mudžahedini pod njegovom komandom, rekao je Srni glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak.

Tuševljak ističe da je kazna Mahmuljinu morala da bude mnogo veća, podsjetivši da su na području Vozuće i Zavidovića, koje je bilo pod njegovom komandom, i uz saglasnost tadašnjeg njihovog vrhovnog komandanta dovedeni mudžahedini koji i danas čine stravične zločine po svijetu.

- Mahmuljin je morao da odgovara za zločin protiv čovječnosti jer sva obilježja tog krivičnog djela jesu ona djela koja su činili mudžahedini u BiH i to je podržavala takozvana Armija BiH, a posebno on kao komandant Trećeg korpusa i njegov nadređeni Alija Izetbegović - rekao je Tuševljak.

On očekuje da Tužilaštvo BiH neće stati na izricanju presude Mahmuljinu, da će proširiti istragu i da će se na optuženičkoj klupi naći i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je odgovoran za mnoge zločine koje su na području Zenice činili mudžahedini.

Tuševljak je dodao da, osim Džaferovića, ima još odgovornih iz SDA koji i danas rade u institucijama BiH i na visokim su pozicijama, poput Šemsudina Mehmedovića i drugih o kojima postoje brojni dokazi koji trunu po ladicama.

On je ocijenio da je jedna od najbitnijih stvari u ovom postupku da je još jedan komandant takozvane Armije BiH osuđen pravosnažno za ratni zločin.

- Ova presuda potvrđuje stav Republike Srpske i njenih istražnih organa da su pripadnici takozvane Armije BiH i njen komandni sastav organizovano i sistematski vršili zločine nad srpskim narodom, a potom svojim djelovanjem sve činili da te zločine prikriju, a što rade do današnjeg dana - istakao je Tuševljak.

On je naveo da je visina kazne "evidentno ne odgovara količini zločina i načina na koji su žrtve ubijene".

- Niko od nas ne može biti zadovoljan visinom kazne - rekao je Tuševljak i dodao da je to stvar Suda BiH i njihovih različitih aršina kada su u pitanju izvršioci ovih krivičnih djela.

Komentarišući činjenicu da se Bošnjacima, kao što je bio slučaj i sa Mahmuljinom sudi po Krivičnom zakonu bivše SFRЈ, a Srbima po Krivičnom zakonu BiH koji je daleko strožiji, Tuševljak je rekao da godinama upozoravaju na različite aršine u pravosuđu na nivou BiH.

- I Tužilaštvo BiH ne podiže optužnice za zločine protiv čovječnosti i ne podiže optužnice po članovima novog Krivičnog zakona BiH - napomenuo je Tuševljak i dodao da se oni konstantno vraćaju na Krivični zakon SFRЈ koji pogoduje izvršiocima krivičnog djela zbog toga što propisuje kaznu zatvora od 20 godina što je bila zamjena za smrtnu kaznu.

Kada je riječ o Srbima koji se sumnjiče za krivična djela ratnog zločina, kaže Tuševljak, Tužilaštvo BiH podiže optužnice za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, za koje su zaprijećene mnogo veće zatvorske kazne.

On je ukazao i da sama činjenica da je Mahmuljin tokom cijelog sudskog procesa u sudnicu dolazio sa slobode, a nakon pravosnažne presude izašao na slobodu, dok su Srbi uglavnom iz pritvora odlazili na suđenja, dovoljno dovori o različitim aršinima pravosuđa na nivou BiH.

- Mnogi Srbi su iz pritvorskih jedinica Suda BiH išli na izdržavanje zatvorske kazne, a nažalost Mahmuljin to nije osjetio, nije bio u pritvoru, ali se nadamo da će nakon ove pravosnažne presude zatvorsku kaznu služiti u zatvorskoj jedinici Suda BiH i da će dugo provesti u zatvoru - zaključio je Tuševljak.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Mahmuljin je osuđen jer, kao komandant, nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske, civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић