Glavni inspektor MUP-a

Tuševljak: Zločin u Dobrovoljačko bio je planiran i sistemski organizovan

  • Izvor: ATV
  • 14.05.2022.20:10

Najvažnije da je Sud BiH potvrdio optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad pripadnicima JNA i da će tim licima biti suđeno, da će morati da sjede na otuženičkoj klupi i slušaju dokaze i svjedoke, rekao je za ATV Simo Tuševljak, glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage ratnih zločina.

Tuševljak je rekao da se potvrđivanjem optužnice protiv 10 lica za "Dobrovoljačku" pokazalo ono što je MUP Srpske radio u proteklom periodu, a to je podnošenje izvještaja i krivičnih prijava.

"Pokazali smo da je počinjen zločin nad pripadnicima JNA, ne samo u Dobrovoljačkoj ulici, već da je krenuo od 2. maja i da je bio kontinuiran i sistemski organizovan. Sva ta lica su prijavljena od strane MUP-a i jasno je da postoji osnovana sumnja da su počinila krivično djelo ratnog zločina.", rekao je Tuševljak za ATV.

Kaže da je najbitnije da je optužnica potvrđena i da će biti suđeno tim licima

“Oni će u narednih nekoliko godina dolaziti u Sud BiH, sjediti na optuženičkoj klupi i slušati svjedoke i dokaze o zločinu koji su oni počinili, a koji je nesporan. Nećemo ulaziti u način na koji će Sud presuditi, mi se nadamo osuđujućoj presudi i da će biti kazna dugotrajnog zatvora", rekao je Tuševljak.

On kaže da spisak stradalih 2. i 3, maja pokazuje da se radi o svim narodima i narodnostima bivše SFRJ.

“Znamo da je Tužilaštvo uradilo izuzetne napore da obezbijedi dovoljan broj svjedoka, dovoljan broj dokaza, i da ona lica koja se sumnjiče za ovo krivično djelo, da su oni učestvovali u pripremanju ovog krivičnog djela, u samom njegovom činu izvršenja. Nažalost, određeni broj lica koji je takođe odgovoran  za Doborovljačku ulicu danas nije među živima, i oni se neće naći na optuženičkoj klupi, a da su živi, sigurno bi i oni bili na optuženičkoj klupi”, navodi Tuševljak.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška. 

Kompletno gostovanje Sime Tuševljaka u Centralnim vijestima ATV-a možete pogledati u video-prilogu.