Simo Tuševljak

"Džaferović posljednji koji može govoriti o časti"

  • Извор: СРНА
  • 18.11.2021. 13:48

Aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posljednja je osoba koja može govoriti o nazovi časti armije i policije u kojoj je bio, jer o tome najrječitije govore žrtve, logori, protjerani i mučeni Srbi gdje su oni vladali, rekao je Srni glavni inspektor za istrage ratnih zločina MUP-a Srpske Simo Tuševljak.

"Presuda načelniku Štaba takozvane Armije BiH Rasimu Deliću u Hagu gdje se navodi da je učestvovao i pomagao u zločinu nad Srbima dovoljno govori o riječima Šefika Džaferovića", pojasnio je Tuševljak.

On je naveo da je licemjerno od Džaferovića da na području Jablanice govori o časti takozvane Armije BiH jer je jedna od prvih presuda Haškog tribunala za ratne zločine nad Srbima upravo se odnosi na zločine počinjene na području Konjica.

"Na tom području su bili i logori Čelebići, Bradina i Musala gdje je ubijeno više od 170 nevinih Srba, a silovano na desetne žena", podsjetio je Tuševljak i za te zločine izrečene su presude u trajanju većem od 200 godina zatvora.

Tuševljak je naveo da je armija koju DŽaferović brani počinila ratne zločine od Bihaća do Goražda. "Na tom području dešavali su se stravični zločini nad Srbima, na tom području su Srbi bacani u jame, na tom rejonu dešavala su se monstruozna ubistva, silovanja, pljačke imovine i sve ono što ima najmanje veze sa čašću o kojoj govori DŽaferović", rekao je Tuševljak.

Tuševljak je istakao da o DŽaferovićevim riječima dovoljno govori i činjenica da je u ratu bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Zenici i protjerani zenički Srbi, kao i zenička Muzička škola koja je bila logor za Srbe.

"Govori zatvor u Zenici koji je takođe bio logor za Srbe, iz kojeg su neki pušteni tek na intervenciju međunarodne zajednice, odnosno snaga Unprofora koji su ih pronašli u tim zatvorima, a tu ih je trpao DŽaferović ili ljudi koji su bili njemu potčinjeni", istakao je Tuševljak.

I sada se pred Sudom BiH, podsjetio je, za ratne zločine sudi bivšim komandantima korpusa takozvane Armije BiH poput Sakiba Mahmuljina, komandantu Specijalnih snaga MUP-a Republike BiH, bivšem ministru unutrašnjih poslova i drugim komandantima koji su bili u toj armiji.

Podsjetio je na rušenje crkve u Mostaru i Konjicu, a da se to dešavala, kako je rekao, veoma je lako utvrditi na osnovu brojnih edicija koje je izdala i Srpska pravoslavna crkva i istrage koje je proveo MUP Republike Srpske.

"Pitamo se zašto se iz temelja obnavlja pravoslavna crkva u Mostaru, manastir Žitomislić, zašto su srušene i oskrnavljene brojne crkve u BiH i brojni vjerski objekti kada je DŽaferolvićeva vojska bila tako časna", upitao je Tuševljak.

Tuševljak je naveo da bi DŽaferović trebao da posjeti i mnoga partizanska groblja i obilježja koja su bila pod kontrolom armije koju on veliča i da vidi da su sva ta partizanska groblja i spomenici oskrnavljeni.

"Nijedan takav spomenik ni groblje na teritoriji koja je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske nisu oskrnavljeni jer su tamo 99 odsto srpske kosti i srpska groblja", naveo je Tuševljak.

DŽaferović je juče na obilježavanju 29 godina od osnivanja 4. Korpusa takozvane Armije RBiH u Jablanici rekao da iza te vojske nisu ostale "grobnice ni logori", a da su "tamo gdje je bila ta armija i dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani svi kulturno-istorijski, vjerski objekti i spomenici", dok su svi drugi činili sve suprotno.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм