Advokat

Petronijević: VSTS vrši glavni pritisak tražeći hitnost u procesu

  • 28.08.2024. 15:57

Advokat Goran Petronijević izjavio je danas, nakon ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloši Lukiću, da je Sud BiH donekle razumio zahtjev odbrane o neophodnosti izvođenja Aneksa 10 kao primarnog na koji se Tužilaštvo pozvalo u optužnici, ali i da se čulo da Viski sudski i tužilački savjet /VSTS/ vrši glavni pritisak, tražeći hitnost u procesu.

Petronijević je novinarima rekao da se tu ne radi o nekom dodatnom dokazu, već o osnovnom dokazu koje je Tužilaštvo predložilo u svom optužnom aktu, bez čijeg izvođenja taj optužni akt ne postoji.

Nobilo: Predsjedniku Srpske sudi se o nečemu što uopšte nije krivično djelo

Nobilo: Predsjedniku Srpske sudi se o nečemu što uopšte nije krivično djelo

„Hoću da kažem koliki je značaj Aneksa 10 i njegovog izvođenja i čitanja u odnosu na čitav postupak. Odbijanje Tužilaštva BiH da izvede Aneks 10 kao dokaz iz bilo kojih razloga, oni se nisu izjasnili zbog čega, i nejasnoće u pravcu prihvatanja ili razumijevanja Suda te takve njihove odluke je prosto nevjerovatna. To bi bilo koji ozbiljan sud kod ovakvog stanja stvari, optužnicu vratio na početak“, naglasio je Petronijević.

On je novinarima u Sarajevu rekao da neizvođenje takvog dokaza, koji je osnov optužnice, nerazumljivo je i predstavlja odustajanje Tužilaštva.

Petronijević je skrenuo pažnju i na činjenicu da je sudija danas odredio tri ročišta u septembru, tokom kojeg se u BiH vodi predizborna kampanja, ocijenivši to kao ometanje Dodikove kampanje.

"Sudija /Sena Uzunović/ je tokom određivanja termina iznijela činjenicu da više ne može da se izjašnjava na stalne zahtjeve VSTS-a koje joj upućuju. Sada smo na neki način locirali, a od početka smo znali, a to smo i vidjeli, da neko vrši permanentan pritisak na Sud i Tužilaštvo i proizvodi nekakvu nedozvoljenu hitnost ovog postupka", ukazao je Petronijević.

Lukić: U sudnici Suda BiH postoje dvije strane - pravna i politička

Lukić: U sudnici Suda BiH postoje dvije strane - pravna i politička

Petronijević pojašnjava da suđenje u razumnom roku ne znači nikako ovakvu vrstu hitnosti postupka, koja jedino može da znači samo podlijeganje nekakvim i nečijim pritiscima.

"Danas smo čuli da se radi o VSTS-u i da je njihov pritisak ovdje glavni, zbog čega se na taj način procesno predmet zakazuje po tri puta mjesečno", rekao je Petronijević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.