Адвокат

Пантелић: Зашто страни мешетари постављају правила у БиХ?

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2024. 09:25

Власт треба да дефинише приоритетна питања и да их рјешава, а не да нам страни мешетари постављају правила и наводно рјешавају наше проблеме, поручио је адвокат Игор Пантелић, гостујући у осмој епизоди подкаста „Граница постоји“.

Он је оштро критиковао међународну заједницу која, како је рекао, дијели савјете и увијек даље условљава и тражи грешке.

„Ви имате стране судије у Уставном суду БиХ, ви имате стране високе представнике, имате војску страних консултаната који 30 година савјетују и консултују БиХ. Гледајте, неће ваљда сутра ЕУ и ЕК да каже  па ви немате појма нисте усаглашени. Како нисмо усаглашени кад ваши стручњаци 30 година то усаглашавају?“, упитао је Пантелић.

Говорећи о покушају отимања имовине Републике Српске Пантелић је најавио сљедеће кораке.

„Република Српска ће сигурно оформити експертски тим, међународних правника и професора који ће обрадити ту тему“, најавио је он.   

Он је гостујући у осмој епизоди подкаста “Граница постоји” закључио да је граница постављена и да даље не може.

"БиХ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИШЕ НА ПРИНЦИПИМА БЕНЕЛУX-а"

БиХ би могла да профункционише на принципима Бенелукса у оквиру којег функционишу три самосталне државе, поручио је адвокат Игор Пантелић гостујући у осмој епизоди подкаста „Граница постоји“. 

Пантелић је констатовао да БиХ не функционише и да је то видљиво на готово свакодневној основи, а рјешење види на сљедећи начин:

„Нека то буде Република Херцег Босна, друга нека буде Централна Босанска Република, а ми као Република Српска смо већ дефинисани и функционишемо. И то су вам те три државе које чине и БЕНЕЛУX.

Он је основа и темељ ЕУ који је настао још 1944.“, рекао је Пантелић. 

Одређени модели БЕНЕЛУX-а могли би се пренијети и на, како је рекао, формирање Уставног суда БиХ.

„Најидеалније би било да три конститутивна народа овдје дају своје представнике по двојицу судија. То би било идеално. Ако то не може онда нека план Б буде тај да Међународни суд за људска права у Стразбуру именује још троје судија и нека то буду судије из земаља БЕНЕЛУX-а јер те три земље знају шта је суживот и могу да разумију овдашња дешавања“, рекао је Пантелић.

Према његовим ријечима важан је и међурелигијски дијалог односно да би вјерски великодостојници требали да сједну за сто и да раде на помирењу и рјешавању важних питања.

„Нека за сто сједну представници три конфесије и вјерујте ми да ће помака бити“, сматра Пантелић.

Подкаст „Граница постоји“ емитује се сваког петка у 18:00 часова.   

Пратите нас и путем Вибера