Advokat

Pantelić: Zašto strani mešetari postavljaju pravila u BiH?

  • Izvor: ATV
  • 19.01.2024. 09:25

Vlast treba da definiše prioritetna pitanja i da ih rješava, a ne da nam strani mešetari postavljaju pravila i navodno rješavaju naše probleme, poručio je advokat Igor Pantelić, gostujući u osmoj epizodi podkasta „Granica postoji“.

On je oštro kritikovao međunarodnu zajednicu koja, kako je rekao, dijeli savjete i uvijek dalje uslovljava i traži greške.

„Vi imate strane sudije u Ustavnom sudu BiH, vi imate strane visoke predstavnike, imate vojsku stranih konsultanata koji 30 godina savjetuju i konsultuju BiH. Gledajte, neće valjda sutra ЕU i ЕK da kaže  pa vi nemate pojma niste usaglašeni. Kako nismo usaglašeni kad vaši stručnjaci 30 godina to usaglašavaju?“, upitao je Pantelić.

Govoreći o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske Pantelić je najavio sljedeće korake.

„Republika Srpska će sigurno oformiti ekspertski tim, međunarodnih pravnika i profesora koji će obraditi tu temu“, najavio je on.   

On je gostujući u osmoj epizodi podkasta “Granica postoji” zaključio da je granica postavljena i da dalje ne može.

"BiH MOŽЕ DA FUNKCIONIŠЕ NA PRINCIPIMA BЕNЕLUX-a"

BiH bi mogla da profunkcioniše na principima Beneluksa u okviru kojeg funkcionišu tri samostalne države, poručio je advokat Igor Pantelić gostujući u osmoj epizodi podkasta „Granica postoji“. 

Pantelić je konstatovao da BiH ne funkcioniše i da je to vidljivo na gotovo svakodnevnoj osnovi, a rješenje vidi na sljedeći način:

„Neka to bude Republika Herceg Bosna, druga neka bude Centralna Bosanska Republika, a mi kao Republika Srpska smo već definisani i funkcionišemo. I to su vam te tri države koje čine i BЕNЕLUX.

On je osnova i temelj ЕU koji je nastao još 1944.“, rekao je Pantelić. 

Određeni modeli BЕNЕLUX-a mogli bi se prenijeti i na, kako je rekao, formiranje Ustavnog suda BiH.

„Najidealnije bi bilo da tri konstitutivna naroda ovdje daju svoje predstavnike po dvojicu sudija. To bi bilo idealno. Ako to ne može onda neka plan B bude taj da Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu imenuje još troje sudija i neka to budu sudije iz zemalja BЕNЕLUX-a jer te tri zemlje znaju šta je suživot i mogu da razumiju ovdašnja dešavanja“, rekao je Pantelić.

Prema njegovim riječima važan je i međureligijski dijalog odnosno da bi vjerski velikodostojnici trebali da sjednu za sto i da rade na pomirenju i rješavanju važnih pitanja.

„Neka za sto sjednu predstavnici tri konfesije i vjerujte mi da će pomaka biti“, smatra Pantelić.

Podkast „Granica postoji“ emituje se svakog petka u 18:00 časova.   

Pratite nas i putem Vibera