Професор уставног права

Лукић: Виртуелна мишљења Венецијанске комисије не могу помоћи

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2024. 16:28

Професор уставног права Радомир Лукић изјавио је Срни да је мишљење Венецијанске комисије о критеријумима за избор судија у Уставном суду БиХ за виртуелне ситуације, да таква мишљења БиХ не могу помоћи и да се треба жестоко супроставити.

Лукић је напоменуо да Венецијанска комисија није дио суверене власти БиХ и да њено мишљење треба ставити ад акта.

"То је мишљење за замишљени и виртуелни свијет, а стварност у БиХ није таква", нагласио је Лукић.

Он је истакао да је Устав БиХ у погледу избора судија Уставног суда доста изричит и да говори о начину на који се они бирају, те да то мишљење Венецијанске комисије деформише.

Венецијанска комисија: Етничка припадност не може бити критеријум

Венецијанска комисија: Етничка припадност не може бити критеријум

"Деформише, не само ту одредбу, и не само да је допуњава, него је и мијења, и то на начин како то некоме одговара", рекао је Лукић и додао да нигдје и не пише изричито да је ријеч о етничком паритету.

Лукић је подсјетио да Устав БиХ не садржи никакву забрану избора по етничком критеријуму.

"Када би та уставна забрана била изричита, онда би Венецијанска комисија била управу. Пошто то није случај, онда њихово мишљење није утемељено ни вјеродостојно", поручио је Лукић.

"Мишљење Венецијанске комисије сувишно - Уставом одређени начин и услови избора судија“

Он је навео да Уставни суд БиХ не постоји само да би штитио надлежности Федерације БиХ и федералних власти, те да се не смије проширивати неким накардним тумачењима.

"Венецијанска комисија правилно констатује да је БиХ федерација, истина са знатним елементима конфедерације", рекао је Лукић.

Лукић је напоменуо да ово није први пут да Венецијанска комисија даје мишљење које је ван стварности у БиХ.

Он је истакао да Венецијанска комисија у мишљењу не интерпретира добро ни одредбе које се тичу услова које треба да испуни кандидат за судију у Уставном суду БиХ.

"Они то изричито своде на судије и професоре на правним факултетима, што не мора да буде тачно. Уставни суд се у својој пракси сусреће са различитим врстама уставно-правних спорова. Све судије не могу све да разумију, јер Устав је знатно шири од закона. Нису све судије једнако упућене у све области, па тако да кандидати могу да буду и који имају врло дуг стаж у некој управно-правној установи", појаснио је Лукић.

Додик: Санкције су безочно наметање политичке воље, Српску ћу бранити до краја

Додик: Санкције су безочно наметање политичке воље, Српску ћу бранити до краја

Лукић је истакао да је све усмјерено од онога ко је и тражио мишљење Венецијанске комисије, од члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, како би се оспорио избор Марина Вукоје за судију у Уставном суду БиХ.

"То не може да буде, Вукоја је изабран и његов избор је готов. Сви накнадни покушају да се његов избор оспори, не стоје, нити Венецијанска комисија има овлаштење да оспори избор било којег судије, којег изаберу органи БиХ", рекао је Лукић.

Пратите нас и путем Вибера