Profesor ustavnog prava

Lukić: Virtuelna mišljenja Venecijanske komisije ne mogu pomoći

  • Izvor: SRNA
  • 26.06.2024. 16:28

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić izjavio je Srni da je mišljenje Venecijanske komisije o kriterijumima za izbor sudija u Ustavnom sudu BiH za virtuelne situacije, da takva mišljenja BiH ne mogu pomoći i da se treba žestoko suprostaviti.

Lukić je napomenuo da Venecijanska komisija nije dio suverene vlasti BiH i da njeno mišljenje treba staviti ad akta.

"To je mišljenje za zamišljeni i virtuelni svijet, a stvarnost u BiH nije takva", naglasio je Lukić.

On je istakao da je Ustav BiH u pogledu izbora sudija Ustavnog suda dosta izričit i da govori o načinu na koji se oni biraju, te da to mišljenje Venecijanske komisije deformiše.

Venecijanska komisija: Еtnička pripadnost ne može biti kriterijum

Venecijanska komisija: Еtnička pripadnost ne može biti kriterijum

"Deformiše, ne samo tu odredbu, i ne samo da je dopunjava, nego je i mijenja, i to na način kako to nekome odgovara", rekao je Lukić i dodao da nigdje i ne piše izričito da je riječ o etničkom paritetu.

Lukić je podsjetio da Ustav BiH ne sadrži nikakvu zabranu izbora po etničkom kriterijumu.

"Kada bi ta ustavna zabrana bila izričita, onda bi Venecijanska komisija bila upravu. Pošto to nije slučaj, onda njihovo mišljenje nije utemeljeno ni vjerodostojno", poručio je Lukić.

"Mišljenje Venecijanske komisije suvišno - Ustavom određeni način i uslovi izbora sudija“

On je naveo da Ustavni sud BiH ne postoji samo da bi štitio nadležnosti Federacije BiH i federalnih vlasti, te da se ne smije proširivati nekim nakardnim tumačenjima.

"Venecijanska komisija pravilno konstatuje da je BiH federacija, istina sa znatnim elementima konfederacije", rekao je Lukić.

Lukić je napomenuo da ovo nije prvi put da Venecijanska komisija daje mišljenje koje je van stvarnosti u BiH.

On je istakao da Venecijanska komisija u mišljenju ne interpretira dobro ni odredbe koje se tiču uslova koje treba da ispuni kandidat za sudiju u Ustavnom sudu BiH.

"Oni to izričito svode na sudije i profesore na pravnim fakultetima, što ne mora da bude tačno. Ustavni sud se u svojoj praksi susreće sa različitim vrstama ustavno-pravnih sporova. Sve sudije ne mogu sve da razumiju, jer Ustav je znatno širi od zakona. Nisu sve sudije jednako upućene u sve oblasti, pa tako da kandidati mogu da budu i koji imaju vrlo dug staž u nekoj upravno-pravnoj ustanovi", pojasnio je Lukić.

Dodik: Sankcije su bezočno nametanje političke volje, Srpsku ću braniti do kraja

Dodik: Sankcije su bezočno nametanje političke volje, Srpsku ću braniti do kraja

Lukić je istakao da je sve usmjereno od onoga ko je i tražio mišljenje Venecijanske komisije, od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kako bi se osporio izbor Marina Vukoje za sudiju u Ustavnom sudu BiH.

"To ne može da bude, Vukoja je izabran i njegov izbor je gotov. Svi naknadni pokušaju da se njegov izbor ospori, ne stoje, niti Venecijanska komisija ima ovlaštenje da ospori izbor bilo kojeg sudije, kojeg izaberu organi BiH", rekao je Lukić.

Pratite nas i putem Vibera