Професор

Лукић: Уставни суд не може мијењати одредбе о трајању мандата судија

  • Извор: СРНА
  • 28.05.2024. 09:32

Професор међународног права Радомир Лукић рекао је да би Устав БиХ најдиректније био прекршен уколико би био усвојен приједлог да судије које наврше 70 година могу наставити са радом, али и да троје од пет судија тог суда могу доносити одлуке.

Уставни суд БиХ, који тренутно ради у крњем саставу, има законску могућност да доноси одређене интерне допуне правила које се тичу рада овог тијела, али не и ствари које се односе на начин одлучивања и трајања мандата судија, јер је то Уставом већ јасно и недвосмислено дефинисано, односно утврђено, рекао је Лукић поводом најаве да ће на наредној сједници овог суда једна од тачака дневног реда бити и допуна правила Уставног суда.

У њих би наводно могле бити уврштене и препоруке Венецијанске комисије - да и судије које наврше 70 година могу наставити са даљим радом, али и да троје од пет судија крњег Уставног суда убудуће може доносити одлуке.

Дачић: Београд никада неће дозволити укидање Републике Српске

Дачић: Београд никада неће дозволити укидање Републике Српске

"Уколико су тачне те спекулације да наводно планирају тако нешто, онда они на најдиректнији начин крше постојећи Устав БиХ. Такве одлуке су у супротности са највишим актом земље, односно одредбама члана шест став два тачка б, али и одредбом у којој се наводи да мандат судија може трајати до 70 година старости. Ове одредбе Уставни суд БиХ не може никако мењати", рекао је Лукић за "Глас Српске".

Тренутно Уставни суд БиХ од прописаних девет, има само шест судија, и то троје домаћих (два бошњачка и један хрватски) и троје иностраних.

Судији Сеади Палаврић у новембру због навршених 70 година истиче мандат, као и судији Мирсаду Ћеману током наредне.

У пуном, Уставом прописаном саставу, овај суд би требало да има девет судија, од чега четири бира Парламент ФБиХ, два Народна скупштина Републике Српске, а троје међународних предсједник Европског суда за људска права, након консултација са Предсједништвом БиХ.

Додик: Увјерен сам у раст билатералне сарадње Српске и Азербејџана

Додик: Увјерен сам у раст билатералне сарадње Српске и Азербејџана

Тренутно су то Ангелика Нубергер из Њемачке, Хелен Келер из Швајцарске и Леди Бианку из Албаније. Они се именују у Стразбуру, а дискреционо право избора има предсједник Европског суда за људска права.

Уставни суд БиХ заказао је за четвртак и петак, 30. и 31. мај, пленарну сједницу на чијем дневном реду су допуна Правила, те избор предсједника и потпредсједника овог суда.

На дневном реду сједнице је захтјев члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, те и захтјев предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Кемала Адемовића за оцјену уставности Закона о производњи наоружања и војне опреме у Српској.

Пратите нас и путем Вибера