Profesor

Lukić: Ustavni sud ne može mijenjati odredbe o trajanju mandata sudija

  • Izvor: SRNA
  • 28.05.2024. 09:32

Profesor međunarodnog prava Radomir Lukić rekao je da bi Ustav BiH najdirektnije bio prekršen ukoliko bi bio usvojen prijedlog da sudije koje navrše 70 godina mogu nastaviti sa radom, ali i da troje od pet sudija tog suda mogu donositi odluke.

Ustavni sud BiH, koji trenutno radi u krnjem sastavu, ima zakonsku mogućnost da donosi određene interne dopune pravila koje se tiču rada ovog tijela, ali ne i stvari koje se odnose na način odlučivanja i trajanja mandata sudija, jer je to Ustavom već jasno i nedvosmisleno definisano, odnosno utvrđeno, rekao je Lukić povodom najave da će na narednoj sjednici ovog suda jedna od tačaka dnevnog reda biti i dopuna pravila Ustavnog suda.

U njih bi navodno mogle biti uvrštene i preporuke Venecijanske komisije - da i sudije koje navrše 70 godina mogu nastaviti sa daljim radom, ali i da troje od pet sudija krnjeg Ustavnog suda ubuduće može donositi odluke.

Dačić: Beograd nikada neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske

Dačić: Beograd nikada neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske

"Ukoliko su tačne te spekulacije da navodno planiraju tako nešto, onda oni na najdirektniji način krše postojeći Ustav BiH. Takve odluke su u suprotnosti sa najvišim aktom zemlje, odnosno odredbama člana šest stav dva tačka b, ali i odredbom u kojoj se navodi da mandat sudija može trajati do 70 godina starosti. Ove odredbe Ustavni sud BiH ne može nikako menjati", rekao je Lukić za "Glas Srpske".

Trenutno Ustavni sud BiH od propisanih devet, ima samo šest sudija, i to troje domaćih (dva bošnjačka i jedan hrvatski) i troje inostranih.

Sudiji Seadi Palavrić u novembru zbog navršenih 70 godina ističe mandat, kao i sudiji Mirsadu Ćemanu tokom naredne.

U punom, Ustavom propisanom sastavu, ovaj sud bi trebalo da ima devet sudija, od čega četiri bira Parlament FBiH, dva Narodna skupština Republike Srpske, a troje međunarodnih predsjednik Еvropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Dodik: Uvjeren sam u rast bilateralne saradnje Srpske i Azerbejdžana

Dodik: Uvjeren sam u rast bilateralne saradnje Srpske i Azerbejdžana

Trenutno su to Angelika Nuberger iz Njemačke, Helen Keler iz Švajcarske i Ledi Bianku iz Albanije. Oni se imenuju u Strazburu, a diskreciono pravo izbora ima predsjednik Еvropskog suda za ljudska prava.

Ustavni sud BiH zakazao je za četvrtak i petak, 30. i 31. maj, plenarnu sjednicu na čijem dnevnom redu su dopuna Pravila, te izbor predsjednika i potpredsjednika ovog suda.

Na dnevnom redu sjednice je zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, te i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Srpskoj.

Pratite nas i putem Vibera