Амбасада у Сарајеву

Американци благо о Хелезу: Противе се реорганизацији БиХ

  • Извор: СРНА
  • 16.06.2024. 11:21

Америчка амбасада у БиХ када говори о српским политичарима користи увредљиве ријечи, пријетње и уцјене, али када се треба огласити о ненормалним изјавама Зукана Хелеза, уздржано само осуђују.

Сједињене Америчке Државе се противе територијалној реорганизацији БиХ, речено је Срни из Канцеларије за односе с јавношћу америчке Амбасаде у БиХ поводом изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да ће бошњачке власти затражити укидање Републике Српске.

Из Амбасаде су истакли да политика САД према БиХ више од три деценије подржава суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ која се састоји од два ентитета и у којој живе три конститутивна народа и остали, а што укључује противљење “сецесији Републике Српске, као и територијалној реорганизацији БиХ”.

Црви месоједи виђени у Будви, сад нападају плаже у Италији

Црви месоједи виђени у Будви, сад нападају плаже у Италији

На упит Срне за коментар на пријетње Хелеза о под‌јели Српске на два кантона, о брисању њеног имена, пријетње да ће Срби “извући дебљи крај” и да би за Србе била “предност” ако би се сами иселили из Српске и БиХ, из Амбасаде САД су навели да „лидери у БиХ вријеме и енергију требају усмјерити на рад на реформама и питањима неопходним за напредовање БиХ на њеном путу интеграције у евроатлантске структуре, те помоћи људима у земљи да савладају свакодневне проблеме с којима се суочавају”.

– САД ће и даље бити уз све људе у БиХ – Бошњаке, Хрвате, Србе и остале – док раде на јачању демократије БиХ, развоју привреде и осигурању мјеста које њихова земља заслужује у евроатлантској заједници земаља – навели су из Канцеларије за односе с јавношћу.

Температуре веће од предвиђених, стижу и тропске ноћи

Температуре веће од предвиђених, стижу и тропске ноћи

Додали су и да се политички лидери на свим странама требају уздржати од политизације сребреничке трагедије.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез је најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм