Ambasada u Sarajevu

Amerikanci blago o Helezu: Protive se reorganizaciji BiH

  • Izvor: SRNA
  • 16.06.2024. 11:21

Američka ambasada u BiH kada govori o srpskim političarima koristi uvredljive riječi, prijetnje i ucjene, ali kada se treba oglasiti o nenormalnim izjavama Zukana Heleza, uzdržano samo osuđuju.

Sjedinjene Američke Države se protive teritorijalnoj reorganizaciji BiH, rečeno je Srni iz Kancelarije za odnose s javnošću američke Ambasade u BiH povodom izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da će bošnjačke vlasti zatražiti ukidanje Republike Srpske.

Iz Ambasade su istakli da politika SAD prema BiH više od tri decenije podržava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali, a što uključuje protivljenje “secesiji Republike Srpske, kao i teritorijalnoj reorganizaciji BiH”.

Crvi mesojedi viđeni u Budvi, sad napadaju plaže u Italiji

Crvi mesojedi viđeni u Budvi, sad napadaju plaže u Italiji

Na upit Srne za komentar na prijetnje Heleza o pod‌jeli Srpske na dva kantona, o brisanju njenog imena, prijetnje da će Srbi “izvući deblji kraj” i da bi za Srbe bila “prednost” ako bi se sami iselili iz Srpske i BiH, iz Ambasade SAD su naveli da „lideri u BiH vrijeme i energiju trebaju usmjeriti na rad na reformama i pitanjima neophodnim za napredovanje BiH na njenom putu integracije u evroatlantske strukture, te pomoći ljudima u zemlji da savladaju svakodnevne probleme s kojima se suočavaju”.

– SAD će i dalje biti uz sve ljude u BiH – Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale – dok rade na jačanju demokratije BiH, razvoju privrede i osiguranju mjesta koje njihova zemlja zaslužuje u evroatlantskoj zajednici zemalja – naveli su iz Kancelarije za odnose s javnošću.

Temperature veće od predviđenih, stižu i tropske noći

Temperature veće od predviđenih, stižu i tropske noći

Dodali su i da se politički lideri na svim stranama trebaju uzdržati od politizacije srebreničke tragedije.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Pratite nas i putem Vibera