Историчар објаснио

Како се пиво у Бањалуци користило као терапија за једну 'болест'

  • Извор: Курир
  • 29.07.2024. 06:30

У емисији "Са Жиком по Србији“, аутор и водитељ Живорад Жика Николић, наставио је своје путовање по Републици Српској, представљајући све њене садржаје, како туристичке, тако и културне и историјске.

Овај пут Жика је посетио чувени Бањалучки музеј пива гдје је од историчара Данила Боснића сазнао како је пиво стигло у Бањалуку.

"1869. године, Траписти долазе у наш град. То је ред у католичкој цркви. Они су зачетници производње пива. Веома је интересантна прича како су они уопште дошли у Бањалуку. Наиме, они су прво покушали да оснују самостан у Аустрији, Угарској, Хрватској, па чак и овдје у Посавини. Остали монашки редови нису их, међутим, са одушевљењем дочекали, те су се они те 1869. године обрели у нашем граду где су од богатог трговца Томе Радуловића за 1.400 дуката купили велики комад земље овдје на којем су саградили самостан 'Марију Звијезду'. Они су ред ћутње. Не причају осим у специјалним приликама када им опат то дозволе, али су били јако вриједни", рекао је Боснић.

Мушкарац из БиХ поклања аутомобил, има само један услов

Мушкарац из БиХ поклања аутомобил, има само један услов

Други дио важан за историјат производње пиве везује се за долазак Франца Фанера.

"Франц Фанер када је дошао у Бањалуку он је видио да овдје сви пију ракију и то јако лошу ракију. Он је говорио да је то отров. Шта је он урадио? Он је са села откупљивао шљиве и правио је компот и сушио је те шљиве желећи сељацима да покаже да се та шљива може користити за нешто друго, не само за производњу ракије. Међутим, шта се десило? Ближио се Божић и сељаци нису имали ракије. Они су од тих сувих шљива направили ракију и били су одушевљени", прича Данило и наставља:

"Дошли су пред самостан носећи бројне поклоне, што је Франца Фанера јако наљутило. Он је послао писмо самостан 'Марија Валд' у Њемачкој гдје је добио један интересантан одговор. Наиме, он је тада добио рецептуру за производњу пива и ево већ једно 150 година, Бањалучка пивара се успјешно бори против алкохолизма".

Пред Путином разбијена чаша, он прокоментарисао догађај

Пред Путином разбијена чаша, он прокоментарисао догађај

На Жикино питање као пиво може да буде медицина Боснић је одговорио:

"Пијеш више пива, ракија ти се и не тражи. И то четири литре дневно. То је била терапија у том периоду, и свједочанства кажу да се та терапија показала изузетно ефикасном. Тим људима се ракија огадила, али пиво није", рекао је историчар уз смијех, пише "Курир".

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.