Смјена у ЈП ДЕП-ОТ

ДЕМОС тврди да је Савић незаконито смијењен: Јокићу нису тражили ни личну карту, спремамо кривичну пријаву

  • Извор: АТВ
  • 18.07.2024. 13:06

Градски одбор ДЕМОС-а Бањалука тврди да је Надзорни одбор Јавног предузећа „ДЕП-ОТ“ незаконито смијенио директора Жељка Савића и на то мјесто поставио Ратка Јокића из СПС који, како кажу у ДЕМОС-у, не испуњава услове радног мјеста на које је изабран.

Из ДЕМОС-а наводе да Јокић нема пет година радног искуства на руководећој позицији, што је прописано Статутом овог предузећа. Данас су примили одлуку о разрјешењу директора Жељка Савића, а у ДЕМОС-у кажу да припремају кривичну пријаву са имовинско правним захтјевом против Надзорног одбора предузећа ради накнаде штете од преко 100.000 КМ. 

„Статутом јавног предузећа ДЕП-ОТ је прописано да на функцију директора може бити именовано лице које има високу стручну спрему техничког, технолошког, економског или правног смјера и пет година радног искуства на руководећем мјесту (директор или руководилац сектора), а новоизабрани директор, према нема пет година радног искуства јер је раније обављао послове шефа кабинета у Министарству породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске“, саопштено је из ДЕМОС-а.

Драма око директорске фотеље у ЈП

Драма око директорске фотеље у ЈП "Деп-от"

Дање наводе да је Уредбом о критеријумима за унутрашњу организацију и систематизацију радних мјеста у републичким органима управе Републике Српске је прописано да је основна организациона јединица у министарству ресор, у републичкој управи, републичкој управној организацији и служби сектор. Кабинет министра је посебна организациона јединица и она није сектор, то јест она је у нижем рангу од сектора. 

„Исто је поближе регулисано и Правилником о систематизацији радних мјеста у Министарству породице, омладине и спорта. Сходно наведеном, надлежно министарство не би могло истом издати потврду о испуњавању услова за директора ДЕП-ОТа, а уколико се исто деси наши адвокати ће поднијети пријаву управној инспекцији“, кажу у ДЕМОС-у.

Напомињу да је ранији директор Ново Грујић морао да поднесе оставку како би Савић био именован, јер је, како кажу, овом смјеном директно прекршен Закон о јавним предузећима члан 43, „што може свако писмен да погледа“.

Јокић (СПС) именован за директора ЈП ДЕП-ОТ Бањалука умјесто Савића (ДЕМОС)

Јокић (СПС) именован за директора ЈП ДЕП-ОТ Бањалука умјесто Савића (ДЕМОС)

„Напомињемо да смо данас примили одлуку о разрјешењу директора Жељка Савића, и припремамо кривичну пријаву са имовинско правним захтјевом против Надзорног одбора предузећа ради накнаде штете од преко 100.000 КМ увећано за трошкове поступка. Њиховим дјеловањем директно је начињена штета овом јавном предузећу. Такође, припремамо и тужбу  надлежном суду ради побијања одлуке Надзорног одбора са привременом мјером обезбјеђења да би спријечили даље наношење штете овом успјешном предузећу“, истичу у ДЕМОС-у.

Они питају како је могуће да су све процедуре урађене на погрешан начин од стране Надзорног одбора. Како кажу, Надзорни одбор није од Јокића тражио ни личну карту приликом именовања.

„Није нам јасно да ако на чело предузећа долази дипломирани правник, како је могуће да су апсолутно све процедуре урађене на погрешан начин од стране Надзорног одбора. Приликом именовања господина Јокића, Надзорни одбор од њега није тражио ни личну карту, а камоли било који документ којим доказује да испуњава услове, што значи да је сваки човјек са улице могао да дође и каже да је он Ратко Јокић нови директор ДЕП-ОТ“, наводи се даље у саопштењу ДЕМОС-а.

Савић није хтио да преда дужност Јокићу: Интервенисала полиција у ЈП ДЕП-ОТ

Савић није хтио да преда дужност Јокићу: Интервенисала полиција у ЈП ДЕП-ОТ

У овој странци кажу да Надзорни одбор на самој сједници није уопште гласао за смјену што могу да потврде и свједоци, већ су нешто неодређено говорили.

„Адвокатима је такође занимљива и чињеница како предсједник Надзорног одбора може бити лице које је руководилац у Влади Републике Српске кад је то изричито забрањено Законом о државним службеницима Републике Српске, о чему ће се очитовати управна инспекција“, закључују у ДЕМОС-у.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)