Smjena u JP DЕP-OT

DЕMOS tvrdi da je Savić nezakonito smijenjen: Jokiću nisu tražili ni ličnu kartu, spremamo krivičnu prijavu

  • Izvor: ATV
  • 18.07.2024. 13:06

Gradski odbor DЕMOS-a Banjaluka tvrdi da je Nadzorni odbor Javnog preduzeća „DЕP-OT“ nezakonito smijenio direktora Željka Savića i na to mjesto postavio Ratka Jokića iz SPS koji, kako kažu u DЕMOS-u, ne ispunjava uslove radnog mjesta na koje je izabran.

Iz DЕMOS-a navode da Jokić nema pet godina radnog iskustva na rukovodećoj poziciji, što je propisano Statutom ovog preduzeća. Danas su primili odluku o razrješenju direktora Željka Savića, a u DЕMOS-u kažu da pripremaju krivičnu prijavu sa imovinsko pravnim zahtjevom protiv Nadzornog odbora preduzeća radi naknade štete od preko 100.000 KM. 

„Statutom javnog preduzeća DЕP-OT je propisano da na funkciju direktora može biti imenovano lice koje ima visoku stručnu spremu tehničkog, tehnološkog, ekonomskog ili pravnog smjera i pet godina radnog iskustva na rukovodećem mjestu (direktor ili rukovodilac sektora), a novoizabrani direktor, prema nema pet godina radnog iskustva jer je ranije obavljao poslove šefa kabineta u Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske“, saopšteno je iz DЕMOS-a.

Drama oko direktorske fotelje u JP

Drama oko direktorske fotelje u JP "Dep-ot"

Danje navode da je Uredbom o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta u republičkim organima uprave Republike Srpske je propisano da je osnovna organizaciona jedinica u ministarstvu resor, u republičkoj upravi, republičkoj upravnoj organizaciji i službi sektor. Kabinet ministra je posebna organizaciona jedinica i ona nije sektor, to jest ona je u nižem rangu od sektora. 

„Isto je pobliže regulisano i Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Shodno navedenom, nadležno ministarstvo ne bi moglo istom izdati potvrdu o ispunjavanju uslova za direktora DЕP-OTa, a ukoliko se isto desi naši advokati će podnijeti prijavu upravnoj inspekciji“, kažu u DЕMOS-u.

Napominju da je raniji direktor Novo Grujić morao da podnese ostavku kako bi Savić bio imenovan, jer je, kako kažu, ovom smjenom direktno prekršen Zakon o javnim preduzećima član 43, „što može svako pismen da pogleda“.

Jokić (SPS) imenovan za direktora JP DЕP-OT Banjaluka umjesto Savića (DЕMOS)

Jokić (SPS) imenovan za direktora JP DЕP-OT Banjaluka umjesto Savića (DЕMOS)

„Napominjemo da smo danas primili odluku o razrješenju direktora Željka Savića, i pripremamo krivičnu prijavu sa imovinsko pravnim zahtjevom protiv Nadzornog odbora preduzeća radi naknade štete od preko 100.000 KM uvećano za troškove postupka. Njihovim djelovanjem direktno je načinjena šteta ovom javnom preduzeću. Takođe, pripremamo i tužbu  nadležnom sudu radi pobijanja odluke Nadzornog odbora sa privremenom mjerom obezbjeđenja da bi spriječili dalje nanošenje štete ovom uspješnom preduzeću“, ističu u DЕMOS-u.

Oni pitaju kako je moguće da su sve procedure urađene na pogrešan način od strane Nadzornog odbora. Kako kažu, Nadzorni odbor nije od Jokića tražio ni ličnu kartu prilikom imenovanja.

„Nije nam jasno da ako na čelo preduzeća dolazi diplomirani pravnik, kako je moguće da su apsolutno sve procedure urađene na pogrešan način od strane Nadzornog odbora. Prilikom imenovanja gospodina Jokića, Nadzorni odbor od njega nije tražio ni ličnu kartu, a kamoli bilo koji dokument kojim dokazuje da ispunjava uslove, što znači da je svaki čovjek sa ulice mogao da dođe i kaže da je on Ratko Jokić novi direktor DЕP-OT“, navodi se dalje u saopštenju DЕMOS-a.

Savić nije htio da preda dužnost Jokiću: Intervenisala policija u JP DЕP-OT

Savić nije htio da preda dužnost Jokiću: Intervenisala policija u JP DЕP-OT

U ovoj stranci kažu da Nadzorni odbor na samoj sjednici nije uopšte glasao za smjenu što mogu da potvrde i svjedoci, već su nešto neodređeno govorili.

„Advokatima je takođe zanimljiva i činjenica kako predsjednik Nadzornog odbora može biti lice koje je rukovodilac u Vladi Republike Srpske kad je to izričito zabranjeno Zakonom o državnim službenicima Republike Srpske, o čemu će se očitovati upravna inspekcija“, zaključuju u DЕMOS-u.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)