Министар финансија и трезора

Амиџић: Градској управи Бањалука важнији луксуз од егзистенцијалних питања

  • Извор: СРНА
  • 21.08.2024. 21:02

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић рекао је да је неизвјесно да ли ће градска власт Бањалуке у наредном периоду моћи да извршава своје основне комуналне обавезе, јер се бави прво луксузом, а тек онда егзистенцијалним питањима.

Амиџић је навео да је ревизорски извјештај за 2023. годину, који је добио негативну оцјену, показао да је на вјештачко језеро потрошено пет милиона КМ, градњу парка на кружној раскрсници 2,5 милиона КМ, за нове плаже два милиона КМ, те да је у Градској управи запослено нових 300 радника, што је више од 7,5 милиона КМ.

"То су платили грађани Бањалуке, мјештани околних мјеста. Бројке су неумољиве, Бањалука клизи ка томе да се поставља питање да ли ће моћи да извршава основне комуналне обавезе", рекао је Амиџић за РТРС.

Баја Мали Книнџа неће пјевати на Кочићевом збору

Баја Мали Книнџа неће пјевати на Кочићевом збору

Он је нагласио да ревизори нису успјели да утврде колики је минус у 2023. години, али су рекли да није мањи од 10,6 милиона КМ, а минус у овој години је 14 милиона КМ.

То, како каже, за грађане Бањалуке још ништа не значи, али значи за људе који послују са градом Бањалука.

Амиџић је упозорио да постоји велики број људи, добављача, извођача, оних који су наслоњени на град и које је Градска управа довела у заблуду, јер је једноставно потрошила више него што је зарадила.

"Људи у свом домаћинству могу да потроше онолико колико су зарадили. Град Бањалука то није учинио, довео је у заблуду све оне који очекују плаћања. Настаће `мртва трка` коме ће град остати мање дужан, јер да би се то платило, град нема новац нити правни основ да измири обавезе према добављачима", рекао је Амиџић.

Открива се све више неправилности у раду НЛБ банке

Открива се све више неправилности у раду НЛБ банке

Да би се, како каже, избјегло питање политике, Амиџић је позвао представнике бањалучке Градске управе да га демантују тако што ће измирити све обавезе према добављачима и извођачима за које је истекла валута.

"Када у Бањалуци не буде постојала обавеза ни према једном добављачу, рећи ћу да нисам говорио истину. То се нажалост неће десити јер град нема ни новац ни правни основ за то. То ће за људе који су радили у фирмама и који очекују уплате од града значити да улазе у зону неликвидности и поставља се питање да ли ће фирме моћи да исплате плате радницима", рекао је Амиџић.

За остале грађане Бањалуке поставља се питање обављања основних комуналних дјелатности.

"Свједоци смо да послије мање кише имамо зачепљене шахтове који не могу да функционишу па имамо поплаве, велики број отворених шахтова, а и и хигијена у граду је лоша", навео је он.

Аман више, оставите нас на миру!

Аман више, оставите нас на миру!

Амиџић је истакао да не може да коментарише квалитет воде у Бањалуци, јер није стручан за то, али, како истиче, може да коментарише финансијски извјештај "Водовода" који показује да је полугодишњи губитак у овом предузећу два милиона КМ.

"То је због тога што је примљено 130 радника више у односу на оно што је неопходно. Прошле године било је несташице воде пет дана, а ове 20 и није више питање кад ће бити уредно водоснабдијевање већ када ће остали грађани Бањалуке остати без воде", упозорио је он.

Амиџић је указао да је запослен превелик број радника, да на жиро-рачуну немају довољно новца, што је и показано у финансијским извјештајима и питање је када ће на подручју града Бањалука доћи до рестрикција воде.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм