Ministar finansija i trezora

Amidžić: Gradskoj upravi Banjaluka važniji luksuz od egzistencijalnih pitanja

  • Izvor: SRNA
  • 21.08.2024. 21:02

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić rekao je da je neizvjesno da li će gradska vlast Banjaluke u narednom periodu moći da izvršava svoje osnovne komunalne obaveze, jer se bavi prvo luksuzom, a tek onda egzistencijalnim pitanjima.

Amidžić je naveo da je revizorski izvještaj za 2023. godinu, koji je dobio negativnu ocjenu, pokazao da je na vještačko jezero potrošeno pet miliona KM, gradnju parka na kružnoj raskrsnici 2,5 miliona KM, za nove plaže dva miliona KM, te da je u Gradskoj upravi zaposleno novih 300 radnika, što je više od 7,5 miliona KM.

"To su platili građani Banjaluke, mještani okolnih mjesta. Brojke su neumoljive, Banjaluka klizi ka tome da se postavlja pitanje da li će moći da izvršava osnovne komunalne obaveze", rekao je Amidžić za RTRS.

Baja Mali Knindža neće pjevati na Kočićevom zboru

Baja Mali Knindža neće pjevati na Kočićevom zboru

On je naglasio da revizori nisu uspjeli da utvrde koliki je minus u 2023. godini, ali su rekli da nije manji od 10,6 miliona KM, a minus u ovoj godini je 14 miliona KM.

To, kako kaže, za građane Banjaluke još ništa ne znači, ali znači za ljude koji posluju sa gradom Banjaluka.

Amidžić je upozorio da postoji veliki broj ljudi, dobavljača, izvođača, onih koji su naslonjeni na grad i koje je Gradska uprava dovela u zabludu, jer je jednostavno potrošila više nego što je zaradila.

"Ljudi u svom domaćinstvu mogu da potroše onoliko koliko su zaradili. Grad Banjaluka to nije učinio, doveo je u zabludu sve one koji očekuju plaćanja. Nastaće `mrtva trka` kome će grad ostati manje dužan, jer da bi se to platilo, grad nema novac niti pravni osnov da izmiri obaveze prema dobavljačima", rekao je Amidžić.

Otkriva se sve više nepravilnosti u radu NLB banke

Otkriva se sve više nepravilnosti u radu NLB banke

Da bi se, kako kaže, izbjeglo pitanje politike, Amidžić je pozvao predstavnike banjalučke Gradske uprave da ga demantuju tako što će izmiriti sve obaveze prema dobavljačima i izvođačima za koje je istekla valuta.

"Kada u Banjaluci ne bude postojala obaveza ni prema jednom dobavljaču, reći ću da nisam govorio istinu. To se nažalost neće desiti jer grad nema ni novac ni pravni osnov za to. To će za ljude koji su radili u firmama i koji očekuju uplate od grada značiti da ulaze u zonu nelikvidnosti i postavlja se pitanje da li će firme moći da isplate plate radnicima", rekao je Amidžić.

Za ostale građane Banjaluke postavlja se pitanje obavljanja osnovnih komunalnih djelatnosti.

"Svjedoci smo da poslije manje kiše imamo začepljene šahtove koji ne mogu da funkcionišu pa imamo poplave, veliki broj otvorenih šahtova, a i i higijena u gradu je loša", naveo je on.

Aman više, ostavite nas na miru!

Aman više, ostavite nas na miru!

Amidžić je istakao da ne može da komentariše kvalitet vode u Banjaluci, jer nije stručan za to, ali, kako ističe, može da komentariše finansijski izvještaj "Vodovoda" koji pokazuje da je polugodišnji gubitak u ovom preduzeću dva miliona KM.

"To je zbog toga što je primljeno 130 radnika više u odnosu na ono što je neophodno. Prošle godine bilo je nestašice vode pet dana, a ove 20 i nije više pitanje kad će biti uredno vodosnabdijevanje već kada će ostali građani Banjaluke ostati bez vode", upozorio je on.

Amidžić je ukazao da je zaposlen prevelik broj radnika, da na žiro-računu nemaju dovoljno novca, što je i pokazano u finansijskim izvještajima i pitanje je kada će na području grada Banjaluka doći do restrikcija vode.

Pratite nas i putem Vibera