Бијело винско сирће је нашироко познато као дио исхране, али да ли сте некада пробали црвено сирће?
Шта је црвено винско сирће?
Црвено винско сирће се добија ферментацијом црног вина. Његов кисели укус чини га омиљеним у кухињи, додајући укус маринадама, сосовима и другим врстама рецепата. Пошто се црвено винско сирће састоји од сирћетне киселине – као и свако сирће – такође је одличан додатак домаћим производима за чишћење.
Здравствене користи од црвеног винског сирћета
Утицај на ниво шећера у крви
Истраживања сугеришу везу између уноса црвеног винског сирћета и смањеног нивоа глукозе у крви. Сирћетна киселина у сирћету може помоћи у успоравању варења угљених хидрата, чинећи ослобађање глукозе у крвоток поступније.
То значи да конзумирање црвеног винског сирћета прије оброка богатог угљеним хидратима, попут чиније тјестенине или печеног кромпира, може помоћи у смањењу нивоа шећера у крви.
Здравље срца
Вјерује се да антиоксиданси који се налазе у црвеном винском сирћету – односно ресвератрол, који се налази у црвеном грожђу – помажу у раду срца. Неке студије су показале да редовна конзумација сирћета може помоћи у снижавању крвног притиска и нивоа холестерола.