Bijelo vinsko sirće je naširoko poznato kao dio ishrane, ali da li ste nekada probali crveno sirće?
Šta je crveno vinsko sirće?
Crveno vinsko sirće se dobija fermentacijom crnog vina. Njegov kiseli ukus čini ga omiljenim u kuhinji, dodajući ukus marinadama, sosovima i drugim vrstama recepata. Pošto se crveno vinsko sirće sastoji od sirćetne kiseline – kao i svako sirće – takođe je odličan dodatak domaćim proizvodima za čišćenje.
Zdravstvene koristi od crvenog vinskog sirćeta
Uticaj na nivo šećera u krvi
Istraživanja sugerišu vezu između unosa crvenog vinskog sirćeta i smanjenog nivoa glukoze u krvi. Sirćetna kiselina u sirćetu može pomoći u usporavanju varenja ugljenih hidrata, čineći oslobađanje glukoze u krvotok postupnije.
To znači da konzumiranje crvenog vinskog sirćeta prije obroka bogatog ugljenim hidratima, poput činije tjestenine ili pečenog krompira, može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.
Zdravlje srca
Vjeruje se da antioksidansi koji se nalaze u crvenom vinskom sirćetu – odnosno resveratrol, koji se nalazi u crvenom grožđu – pomažu u radu srca. Neke studije su pokazale da redovna konzumacija sirćeta može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola.