Мозак је наш најважнији орган, јер од његовог рада зависе наша свијест, личност, понашање, моторичке способности и функције већине других органа.
Током година, мозак стари и престаје да обавља своје функције у највећој мјери. Нездрава храна игра велику негативну улогу у пријевременом старењу. Постоје намирнице са којима се мождане ћелије једноставно не слажу.
Као резултат, смањује се број неуронских веза, што доводи до постепеног, али са годинама све уочљивијег губитка памћења, смањења менталних способности, погоршања реакције, губитка равнотеже и координације покрета и развоја неуролошких и менталних поремећаја.
Људи кажу: "Дошла је старост". У ствари, овај процес се може зауставити или барем значајно успорити ако промијените исхрану и заувијек одустанете од одређених намирница.
Ево 3 намирнице које су најопасније за мозак.
1. Крем за пециво (и слични филови) и производи са њим
Комбинација шећера и транс масти је смртоносна за мозак. Често се погоршава додатком боја, укуса и конзерванса.
Важно је знати:
Састојци кондиторског крема, након што се апсорбују у цријевима, иду директно у мозак и изазивају значајна оштећења (а на крају и зачепљење) његових судова, атрофију и смрт ћелија.
Да ли је сумњиво задовољство слатких колача засићених штетним трансмастима вриједно патње од слабости и деменције у старости? Тешко.
Закључак: прије свега је препоручљиво избјегавати производе са кремом за пециво и другим сличним филовима, замјењујући такве десерте свјежим бобицама, воћем и орасима.
2. Кисели краставци
То укључује све производе који се могу чувати дуго времена због високе концентрације соли. То може бити маст, месо, кобасица, риба, поврће, печурке, зеленило. Месо и месне прерађевине акумулирају највише соли.
Важно је знати:
Со у високим концентрацијама значајно згушњава крв, нарушава њен састав, успорава циркулацију крви, негативно утиче на биоелектричне процесе у мозгу. Код љубитеља сланог који често конзумирају такве производе, мозак је буквално очуван, због чега се током година мијења у величини (према смањењу) и губи неке од својих функција.
Иначе, већина поменутих производа је корисна у благо сланом и посебно ферментисаном облику. Ово су врсте производа које треба дати предност.
3. Јаки алкохол
Посебно су штетни нискоквалитетни производи, богати фузелним уљима, јефтина алкохолна пића из супермаркета. Које врсте пића треба апсолутно избјегавати?
Важно је знати:
Бројне студије показују да јак алкохол има директан деструктивни ефекат на мождане ћелије, изазивајући уништавање протеинских једињења, смањење количине цитоплазме, оштећење органела (укључујући митохондрије) и поремећај ћелијског метаболизма. Осим тога, као и со, јак алкохол згушњава крв и, као и шећер, оштећује зидове крвних судова.
Истовремено, постоје студије које индиректно указују на предности сувог црног вина и његов позитиван ефекат на очекивани животни вијек. Важан услов је да се вино препоручује пити у ограниченим количинама - не више од 1-2 непотпуне чаше дневно, а не сваки дан, али не више од 3-4 пута недјељно.