Обратите пажњу

Шта се деси у организму ако сваког дана једемо бијели хљеб?

  • Извор: Крстарица
  • 06.03.2025. 18:22

Хљеб је за многе намирница без које се ни не рачуна да смо имали оброк, а постоје и људи којима је незамисливо да сједну за сто ако се на њему не налази векна хљеба.

Свједоци смо да је хљеб протеклих година стекао лошу репутацију, али није баш све у вези с њим негативно.

Како истиче организација Граинс Фоод Фоундатион, хлеб може да буде одличан извор фолата, гвожђа, витамина Б комплекса и многих других хранљивих материја. Међутим, уколико једете само или доминантно хљеб, не чините свом здрављу услугу.

Шта ће се десити ако сваки дан претјерујете с хљебом?

Унијећете више влакана

Било да је бели и пшенични или од неке друге житарице, хљеб садржи много биљних влакана, есенцијалног нутријента који је тијелу неопходан за боље варење, здравље гастроинтестиналног тракта, контролу тјелесне тежине итд.

Ипак, имајте у виду да неке врсте хљеба, попут оног направљеног од цијелог зрна, има више влакана. Уколико једете више влакана, дуже ћете бити сити.

Један пјевач из првих Звезда Гранда није био на сахрани Саше поповића

Један пјевач из првих Звезда Гранда није био на сахрани Саше поповића

– Влакна дјелују тако што одлажу апсорпцију хранљивих материја и масти и варење хране. Она појачавају осјећај ситости, што даље води до ниског апетита и мање жеље за храном – нутриционисткиња Натали Комова. – Влакна регулишу ваш унос калорија, смањујући вишак масти на стомаку.

Унијећете више хранљивих материја

Као што смо већ поменули, хљеб – да, укључујући и бијели – обилује хранљивим материјама које су од великог значаја за нормалан рад организма. Поред велике количине фолата, гвожђа и витамина Б комплекса, ту су калцијум, тиамин, манган, цинк, значајан проценат протеина…

Може да вам порасте ниво шећера у крви

Међутим, хљеб нема сасвим без разлога лош имиџ. И даље је у питању храна која у огромној мјери садржи угљене хидрате, односно храна која може да доведе до наглог скока нивоа глукозе.

Преминуо глумац ког смо гледали у ''Тесној кожи'' и ''Жикиној династији''

Преминуо глумац ког смо гледали у ''Тесној кожи'' и ''Жикиној династији''

Пробавни систем разлаже угљене хидрате у шећер, одакле он путује у крвоток, а када ниво глукозе у крви расте, тијело ослобађа инсулин како би ћелије апсорбовале шећер у крви за енергију или складиштење.

Имајте на уму да што је мањи садржај влакана у хљебу, то је виши његов гликемијски индекс, односно лош је избор за људе који имају дијабетес, инсулинску резистенцију или само пазе на ниво шећера.

Можда ћете се осјетити успорено

Док хљеб може да обезбиједи вашем тијелу енергију из угљених хидрата, без здравих масти, протеина или влакана ћете убрзо осјетити исцрпљеност. Кључ је у томе да једете хљеб богат влакнима и комбинујете га с храном која успорава варење и пружа више енергије.

… Или ћете имати врло стабилну енергију!

Све зависи од количине и врсте хљеба који једете.

У запаљеном ниском растињу пронађено тијело

У запаљеном ниском растињу пронађено тијело

Док неки, попут бијелог хљеба, могу да вам одузму енергију, одређене врсте биће права „ињекција енергије“ која вам је потребна, наводи се у харвардском научном листу Тхе Нутритион Соурце.

– Интегралне житарице нуде „комплетан пакет“ предности по здравље, за разлику од рафинисаних житарица, којима се одузимају вриједни хранљиви састојци – стоји у овој публикацији.

Може да вам порасте и крвни притисак

Према студији објављеној у научном листу Нутриентс, повишена конзумација хлеба може да доведе до раста крвног притиска.

Према овом истраживању, хљеб је један од главних извор дневног уноса натријума, који је повезан са хипертензијом.

Уколико се висок крвни притисак не лијечи, он може да доведе до многих кардиоваскуларних проблема, као што су мождани и срчани удар, срчана инсуфицијенција, као и до губитка вида, болести бубрега, сексуалне дисфункције итд.

Наравно, можете и да се угојите

Медицинска платформа Хеалтхлине отклонила је све сумње у то можемо ли се заиста угојити ако сваки дан једемо превише хљеба. То је дефинитивно случај јер хљеб – нарочито бијели – садржи значајне количине додатих шећера.

Једну ствар никада не треба поклањати: Доноси свађу и раздор

Једну ствар никада не треба поклањати: Доноси свађу и раздор

Штавише, у једној студији објављеној у часопису БМЦ Публиц Хеалтх утврђено је на узорку од 9.000 људи да је конзумација само двије кришке бијелог хљебадневно (око 120 грама) повезана са повишеним ризиком за гојење под чак 40 посто!

Све то, наравно, не значи да треба потпуно да избаците хљеб из исхране, осим уколико за то постоје медицински разлози, већ треба да будете умјерени и пажљиво бирате врсту хљеба који једете.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 ПарлаТВмент

    ПарлаТВмент

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)