Многи људи размишљају о избацивању млијечних производа из исхране због здравствених разлога, интолеранције или личних преференција. Међутим, прије него што се одлучите на овај корак, важно је да се информишете о томе како то може утицати на ваш организам.
Када се из свакодневне исхране елиминишу млијечни производи, многи људи доживљавају значајне промјене у пробави. За оне који не подносе лактозу, одрицање од млијечних производа може резултирати примјетним смањењем симптома као што су надутост, плинови и желучане тегобе.
Осим тога, постоје и бројне студије које истичу да исхрана без млијечних производа може подржати здравији цријевни микробиом смањењем упале и подстицањем раста корисних бактерија.
Избацивање млијечних производа из ваше исхране може вам помоћи у губитку и контроли тежине. Пуномасни млијечни производи могу имати висок удио шећера и засићених масти. Такође, студије су показале да засићене масти узрокују дебљање. Масти садрже двоструко више калорија по граму у поређењу с угљикохидратима и протеинима.
С друге стране, млијечни производи важан су извор калцијума и витамина Д, есенцијалних нутријената за здравље костију. Када их елиминишете, кључно је пронаћи алтернативе богате овим нутријентима како бисте избјегли недостатке.
Љекари препоручују укључивање намирница као што је лиснато поврће, орашасти плодови и сјеменке те размислите о додацима ако је потребно. Недостатак ових нутријената може повећати ризик од дуготрајних проблема с костима.