Премда неки тврде да хладна пица или масни сендвич са сланином може смањити мамурлук, постоје научни докази да одређена храна лијечи мамурлук.
Сазнајте која храна може ублажити или уклонити посљедице изласка, а коју бисте храну треба избјегавати у широком луку.
Свима су нам познати сљедећи симптоми мамурлука: мучнина, осјетљивост на свијетло, главобоља, бол у мишићима, пролив и смањене моторне способности. Сви ти симптоми посљедица су хормоналне промјене у тијелу и хемијске реакције узроковане токсинима од алкохола.
Кад се пробудите те имате осјећај као да ће вам глава експлодирати, прво требате унијети нутријенте као што су фруктоза, витамини, минерали који ће помоћи избацивању вишка токсина и смањити негативне реакције на алкохол.
Људи су кроз историју смишљали различите “лијекове” за мамурлук.
Мамурлук – којом се храном борити против мамурлука?
Вода
Алкохол је диуретик који тјера течност из тијела. Кад ништа друго не преостаје, тијело почиње црпити воду из јединих извора, мозга, отуд настају главобоље. Унос воде у организам прије спавања може спријечити настанак јутарњих главобоља, али једнако важно је конзумирање воде ујутро, односно дан послије.
Спортска пића, кокосова вода
Унос слатких спортских пића у организам враћа потребне електролите који су изгубљени због превелике конзумације алкохола.
Кокосова вода има чак 5 електролита који су пронађени у људској крви, док спортска пића најчешће имају само 2.
Ђумбир или чај од менте
За смирење желудачних тегоба и нагона за повраћање најбољи је чај од менте или листићи менте. Једнако учинковито рјешење за уклањање мучнина је чај од ђумбира као и било који други облик ђумбира (свјежи, сушени, сок од ђумбира).
Банана
У борби против јутарњег мамурлука увелике вам може помоћи банана која је богата калијумом и магнезијумом, најзначајнијим електролитима који се губе приликом уноса алкохола.
Алкохолом се губи калијум из организма, а мањак калијума доводи до умора, грчева и мучнина.
Масна храна
Премда тањир претрпан масном храном дан након које чашица више алкохола можда баш и није привлачна идеја, једење хране с високим постотком масноће може смањити ризик од мамурлука.
Здравији приступ би био одабир хране с високим удјелом здравих масти као што су: маслиново уље, лосос, и авокадо.
Мамурлук – Топ 3 намирнице које је потребно избјегавати у широком луку
Алкохол – Неки сугеришу да мамурлук треба уништити истим оружјем, у овом случају би то значило унос додатне количине алкохола. Уколико не желите продужити агонију, клоните се додатног алкохолизирања.
Кафа – Баш као и алкохол, кава је такође диуретик. Како бисте спријечили даљњу дехидрацију организма, избјегавајте је у широком луку.
Сок од наранџе – додатно иритира желудац и лош је избор за стање мамурлука.