Tvrdi dijetetičarka

Ovo je najbolja hrana za zdravlje našeg mozga

  • Извор: Агенције
  • 25.07.2023. 08:49

Učenje razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka i sposobnost održavanja pažnje spadaju pod pojam koji se u medicinskim krugovima naziva kognitivnom funkcijom.

I dok je dob najvećih faktora rizika za doživljavanje kognitivnog pada, drugi faktori rizika uključuju porodičnu anamnezu, razinu obrazovanja, povredu mozga, tjelesnu neaktivnost i hronična stanja poput Parkinsonove bolesti, bolesti srca i moždanog udara te dijabetesa.

Dijetetičarka Lauren Manaker otkriva kako hrana koju jedemo takođe može uticati na naše kognitivno zdravlje.

Studije pokazuju da hrana koju uključujemo u svoju prehranu ima ključnu ulogu u podržavanju funkcije mozga, dobrog pamćenja i opštog kognitivnog blagostanja.

Uopšteno, podaci pokazuju da se čini kako prehrana s niskim udjelom masti štiti od kognitivnog pada, kao i prehrambeni obrasci koji uključuju mediteransku, DASH i MIND dijetu.

Prema dijetetičarki Manaker, namirnice koje bismo trebali konzumirati što češće jer su najbolje za zdravlje našeg mozga uključuju jaja, gljive, orahe, borovnice, losos, naranče, zeleno lisnato povrće i lubenicu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Емисија: Историја хране (Р)

    ' Емисија: Историја хране (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    'Аграр (Р)

  • 12:55 Програм (Р)

    Програм (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица доноси здрава јела са веома мало или готово без угљених хидрата.

  • 14:15 Серија: Ало ало (Р)

    '' Серија: Ало ало (Р)