ATV

Rusija

Izvoz hrane postaje glavni izvor prihoda ruskog saveznog budžeta poslije nafte i gasa

 • Izvor: Agencije
 • 19.09.2023. 11:48

Izvoz hrane postaje glavni izvor prihoda ruskog saveznog budžeta poslije nafte i gasa, rekao je načelnik Federalne carinske službe Ruslan Davidov u intervjuu za RIA Novosti na Istočnom ekonomskom forumu.

- Naš poljoprivredni izvoz dobro raste, o čemu je govorio i predsjednik Rusije Vladimir Putin. Praktično smo premašili pokazatelje za izvoz žitarica u odnosu na prošlu godinu. Sada uglavnom izvozimo žitarice. Izvozimo i uljarice, puter, biljno ulje i suncokret - navodi Davidov.

Glavni kupci ruskog žita su Kina, Bliski istok, Еgipat i Kazahstan, ističe on i tvrdi da su te zemlje "naša tradicionalna tržišta".

Rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosi čak 70 odsto od ukupnog izvoza, ali je vrednosno manji u odnosu na izvoz energenata, jer je njihova cijena veća, primjećuje načelnik Federalne carinske službe.

Ovogodišnji Istočni ekonomski forum, osmi po redu od osnivanja 2015. organizovan je u Vladivostoku u periodu od 10. do 13. septembra i pokazao da je ruska politika zaokreta ka Aziji bila pravovremena jer je uspješno odgovorila na zahjteve i potrebe koje su se pojavile od početka Specijalne vojne operacije, odnosno na ekonomski rat koji su protiv Rusije pokrenule SAD i njihovi saveznici, kako je ranije konstatovao politikolog Timofej Bordačev u autorskom tekstu za RT.

Ranije je Putin izjavio da Rusija planira da u poljoprivrednoj 2022-2023. godini izveze 55 do 60 miliona tona žita, te da je prošlogodišnja žetva bila rekordna.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 19:51 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 20:36 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 21:36 Film: Žestoki talac (16+)

  Samohrani otac i bivši marinac Kajl Snouden nalazi se sa grupom nevinih kupaca zarobljen u radnji svog očuha.

 • 23:06 Noćni program

  Noćni program