Флорида

Стравична симулација урагана Милтон: Оваква катастрофа није виђена 100 година

  • Извор: Блиц
  • 09.10.2024. 18:20

Ураган Милтон ће највероватније у сриједу касно навече стићи до Флориде, гд‌је се очекују катаклизмичне поплаве и олуја. Како би приказали како заправо може да изгледа удар урагана Милтон, метеоролози су направили симулације олује која сада пријети Флориди.

Поплавни талас носи све пред собом

На једној од симулација види се како вода прво достиже ниво паркираних аутомобила, затим кућа, а онда и дрвећа које се ломи због јаког ветра.

Пројект Феникс објављен је 2020. године и комбиновао је временске извјештаје и архивиране снимке других урагана како би се указало на опасност од могућег удара урагана категорије 5 на подручје.

На друштвеним мрежама објављена је симулација поплаве, како би илустровала колико ова олуја може бити смртоносна.

Претпоставља се да ће ураган Милтон довести до олујних таласа висине неколико метара.

Симулација претпоставља да ће ураган погодити Тампу, у најгорем могућем сценарију, с вјетровима брзином од 260 km/h и ударима до 320 km/h.

Незамисливо пустошење могуће у Тампа Беју

Пројект Феникс предвиђао је да ће ураган категорије пет у Тампи узроковати више од 160 смртних случајева. Сумња се да може да нестане до 30.000 људи, а да ураган може да изазове 200 милијарди долара штете.


Застрашујуће сцене кориштене у симулацији приказују градски центар под водом, с аутомобилима и крхотинама које плутају около. Сви мостови су одсјечени олујним таласом.

Симулација се завршава наредног дана, показујући разарање које је за собом оставила олуја: уништене плаже, болницу и већину пословних објеката и домова, јавља Блиц.


Посљедњи пут је ураган ових размјера погодио Тампа Беј 1921. године. Град је тада био успавана провинција од неколико стотина хиљада људи. Сада, Тампа је једна од најбрже растућих метропола у Сједињеним Америчким Државама, с више од три милиона становника и врло је осјетљива на поплаве због климатских промјена.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)