Јогурт је производ добијен ферментацијом или врењем млијека уз помоћ специфичних бактерија, а наводи се као намирница која смањује ризик од дијабетеса типа 2.
Представља изврстан извор калцијума и фосфора, минерала неопходних за правилан развој и раст костију и зуби. Садржи и значајне количине витамина Б2, неопходног за правилно станично дисање и добијање енергије из угљикохидрата, масти и неких аминокиселина.
Рибофлавин је витамин који својим дјеловањем помаже и дјеловање остала два витамина Б-групе: тиамина (витамин Б1) и пиридоксамина (витамина Б6). Јогурт даје и витамин Б12, који је уз остало неопходан за раст и развој станица, за правилно сазријевање црвених крвних зрнаца и за одржавање живчаног сустава.
Америчка агенција за храну и лијекове (ФДА) дозволила је произвођачима јогурта да наводе како та намирница може смањити ризик од дијабетеса типа 2.
"Како бисмо осигурали да те тврдње не доводе у заблуду, морају бити попраћене одрицањем од одговорности или другим примјереним језиком, како би се потрошачима тачно пренио ниво научних доказа који подупиру тврдњу", навели су из агенције.
У случају јогурта, прихваћено је да према ограниченим научним доказима, редовно конзумирање јогурта, најмање двије шољице (три оброка) седмично, може смањити ризик од болести која погађа око 462 милиона људи широм свијета.
ФДА је на темељу двије студије закључио да је та препоручена количина јогурта потребна за постизање наведеног учинка.