Постоји разлика

Које грожђе је здравије - црно или бијело?

  • Извор: Магазин новости
  • 02.09.2024. 19:43

Због својих антиоксидативних и антиинфламаторних својстава, грожђе благотворно дјелује на цијели организам.

Често се поставља питање да ли је здравије бијело или црно грожђе и у чему је разлика, осим у боји.

Његове највриједније компоненте су полифеноли, антиоксиданси који уништавају штетне материје, а по чему се разликују?

Бијело грожђе

Зелено грожђе, познато и као бијело или жуто грожђе, је најчешће конзумирана сорта грожђа. Ово грожђе има сладак и киселкаст укус и користи се у разним рецептима, укључујући салате, смутије и пецива.

Бијело грожђе је слично црном грожђу на много начина. Има отприлике исту енергетску вриједност, што значи око 20 одсто шећера, али је сиромашно фенолима у поређењу са црним грожђем. Такође није толико богато калијумом и калцијумом.

Црно грожђе

Црно грожђе, познато и као љубичасто грожђе, је слатка и сочна сорта грожђа дубоке боје. Често се користи у производњи црног вина због високог садржаја танина, који вину даје препознатљив укус. Једна шоља црног грожђа садржи приближно 104 калорије, 1,1 грама протеина, 0,2 грама масти и 27,3 грама угљених хидрата. Црно грожђе је здраво јер је добар извор витамина Ц и витамина К, слично зеленом грожђу.

Ипак постоји и једна разлика, а то је присуство полифенола. Управо због полифенола се каже да је црно грожђе здравије.

Црвено грожђе

Црвено грожђе, такође познато као гримизно или бордо грожђе, има слаткаст и благо киселкаст укус и обично се користи у воћним салатама, џемовима и желеима. Користе се и у производњи црног вина, слично црном грожђу. Једна шоља црвеног грожђа садржи приближно 104 калорије, 1,1 грама протеина, 0,2 грама масти и 27,3 грама угљених хидрата. Црвено грожђе је добар извор витамина Ц, витамина К и ресвератрола, слично црном грожђу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: