Када је у питању млијеко, данас постоји широк избор, а свако од њих, као што су бадемово, сојино, овсено, пиринчано, кокосово и друга биљна млијека, нуде јединствени укус.
Упркос све већој понуди биљних алтернатива, кравље млијеко је посебно нутритивно богато из неколико разлога, прије свега због садржаја протеина. Наиме, ово млијеко садржи више протеина по порцији од већине других врста млијека, што га чини одличним избором за људе који желе да повећају унос протеина.
Кравље млијеко не само да обезбјеђује већу количину протеина, већ их обезбјеђује и у ефикаснијем облику. Амино киселине у млијечним протеинима су у идеалном односу за стимулисање раста мишића, њихову обнову и опште здравље.
Поред тога, млијеко садржи витамин Д и калцијум, који су неопходни за здравље костију и раде синергијски са протеинима како би подржали функцију мишића и спријечили губитак коштане масе.
Казеин и протеини сурутке пружају висококвалитетан, комплетан протеински профил који садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Тијело их не може произвести само, већ се морају уносити исхраном. Кравље млијеко се сматра потпуним протеином јер садржи све есенцијалне аминокиселине у правим размјерама.
Наиме, казеин чини око 80% протеина у крављем млијеку, док сурутка чини преосталих 20%. Казеин се полако вари, што га чини идеалним за опоравак мишића и дуготрајним извором протеина током времена. Сурутка се брзо вари и омиљена је међу спортистима због своје брзе регенерације мишића након тренинга.