Када се пишу рецепти, често се спомиње само лук без прецизирања врсте, због чега се често одлучујемо за обичан бијели или жути лук. Међутим, да ли је то најбољи избор за ваше здравље?
Испоставило се да је један лук здравији од других врста.
Истраживање које је објављено у часопису "Food Research International", открило је да је љубичасти лук најучинковитији у убијању људских ћелија рака у поређењу с другим врстама лука, захваљујући вишим нивоима антиоксиданата кверцетина и антоцијанина.
"Антоцијанин је кључан за боју воћа и поврћа, па је логично да љубичасти лук, који је најтамнији, има највећу моћ у борби против рака", објашњава аутор истраживања, др Суресх Неетхирајан.
Међутим, љубичасти лук није једини који има ове предности.
"Све врсте лука су моћни борци против рака захваљујући високим концентрацијама антиоксиданата антоцијанина и кверцетина", каже Карен Ансел, Р.Д.Н., ауторка књиге "Healing Superfoods for Anti-aging: Stay Younger, Live Longer".
Љубичасти лук је бољи у борби против рака захваљујући великој количини антоцијанина, који повећава ефикасност кверцетина у нападу на слободне радикале који изазивају рак, преноси Данас.
Сљедећи пут када у вашем рецепту пише да користите лук, ставите љубичасти лук за додатну дозу моћних антиоксиданата и побољшање укуса.