Црни лук је један од најчешће коришћених састојака у свакој кухињи. Његов специфичан укус и мирис обогаћују чорбе, салате, сосове и многа друга јела.
Међутим, непријатно пецкање и сузе које се јављају током сјечења лука претварају овај свакодневни задатак у прави изазов.
Дугогодишње искуство домаћица и професионалних кувара донијело је низ савјета и трикова како би се овај проблем савладао, а сада постоји једноставно и изузетно ефикасно рјешење које потпуно неутралише сузе док траје припрема.
Моћ воде у спречавању суза
Током сјечења лука ослобађају се једињења сумпора, која у контакту са влагом у очима стварају сумпорну киселину. Ова реакција изазива познато пецкање и рефлексно сузење. Међутим, влагу је могуће преусмјерити и тиме спријечити да штетне честице дођу до очију.
Једноставно рјешење подразумијева да се прије сјечења на даску за сјецкање стави мокар папирни убрус.
Влажан убрус функционише као "мамац" за честице које би иначе кренуле ка очима. Умјесто да се шире кроз ваздух, гасови се везују за мокри папир и неутрализују ефекат пецкања. Ова метода захтјева минималну припрему, доступна је свима и функционише чак и код особа са најосјетљивијим очима.
Дугогодишња пракса показује да су оштри ножеви најважнији савезник приликом сјецкања лука. Сјечење са изузетно оштрим ножем омогућава мање оштећење ћелијских зидова лука и мању количину ослобођених гасова.
Такође, расхлађивање лука прије сјечења смањује испаравање хемикалија које иритирају очи. Међутим, чак и уз ове методе, непријатности често остају присутне.
Припрема хране без иритације
Сјецкање лука често се избјегава управо због непријатности које носи. Ова једноставна интервенција омогућава да се свакодневни задаци у кухињи обављају без нелагодности.
Припрема јела поново постаје уживање, а очи остају поштеђене суза и пецкања. Трик је лако примијенљив и не захтјева никакве посебне вјештине ни средства, што га чини идеалним за сваког ко се сусреће са овим проблемом, преноси 24 Седам.